ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10026o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: MECHANIZACJA PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ Z ELEMENTAMI BUDOWNICTWA
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 45
Prowadzący: prof. dr hab. Marian Wiercioch
Język: polski


Efekty kształcenia: Student posiada wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności z zakresu działania i doboru środków energetycznych; budowy, regulacji i eksploatacji maszyn i urządzeń w produkcji zwierzęcej dla różnych grup zwierząt z uwzględnieniem konstrukcji budynku inwentarskiego.

Kompetencje: Pozytywne zaliczenie przedmiotu umożliwia samodzielne dobieranie zestawu maszyn i urządzeń w ciągi technologiczne, odpowiednio do specyfiki warunków produkcyjnych dla różnych grup zwierząt z uwzględnieniem wymagań zootechniki.

Wymagania wstępne: biofizyka, podstawy produkcji zwierzęcej

Treści kształcenia: Środki energetyczne i elektryczne stosowane w mechanizacji produkcji zwierzęcej. Transport rolniczy i w budynkach inwentarskich. Budowa, zasada działania i eksploatacji podstawowych maszyn w produkcji zwierzęcej. Wprowadzanie w produkcji zwierzęcej mechanizacji i automatyzacji w aspekcie zwiększenia efektów produkcyjnych i ograniczenia pracochłonności obsługi. Najnowsze maszyny, urządzenia i technologie stosowane w produkcji zwierzęcej do przygotowania i zadawania pasz, usuwania odchodów, pojenia zwierząt i doju krów. Podstawy budownictwa rolniczego.

Literatura: Kowalik W., Lebiedowicz W., Siarkowski Z., Wrotkowski K. 1999 Mechanizacja produkcji zwierzęcej. Wydawnictwa Akademii Rolniczej w Lublinie Skrobacki A., Chochowski A.: Mechanizacja rolnictwa. Środki energetyczne i elektryczne, tom 1, Warszawa 1994 Kuczewski J., Waszkiewicz Cz.: Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej, tom 2, Warszawa 1993

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60%.

Uwagi: