Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10028o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
CHÓW BYDŁAKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 8Prowadzący:
prof. dr hab.Tadeusz SzulcJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu powinien znać stan hodowli bydła w Polsce i na świecie, kierunki rozwoju produkcji bydlęcej, pochodzenie bydła, rasy i typy użytkowe bydła, kierunki produkcji i ich uwarunkowanie, zasady wychowu cieląt, zasady wychowu jałowic, reprodukcję u bydła, systemy żywienia krów mlecznych w różnych fazach cyklu produkcyjnego, systemy opasu i żywienie bydła mięsnego, w tym żywienie krów mamek, zasady opasu młodego bydła, użytkowanie i pielęgnacja bydła.Kompetencje:
Student po ukończeniu kursu powinien: poznać podstawową nomenklaturę z zakresu chowu i hodowli bydła, poznać topografię bydła, rozróżniać i umieć opisać typy użytkowe i rasy bydła, umieć zaprojektować różne systemy wychowu cieląt, umieć zaprojektować różne systemy i technologie wychowu jałowic, umieć opracować różne technologie żywienia krów mlecznych, i zaprojektować szczegółowe żywienie krów w różnych fazach cyklu produkcyjnego, umieć wykonać czynności przy doju i porodzie, umieć ocenić eksterier zwierząt, umieć wykonać drobne zabiegi zootechniczne (kolczykowanie, dekornizacja).Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w rozwoju hodowli bydła, zasady i technologie wychowu cieląt, zasady i technologie wychowu jałowic, reprodukcja u bydła, użytkowanie mleczne krów i fizjologia laktacji, żywienie krów w różnych fazach cyklu produkcyjnego, wpływ żywienia na użytkowość krów, skład i cechy mleka, użytkowanie mięsne i systemy produkcji żywca wołowego. Systemy utrzymania i użytkowania bydła, pielęgnacja bydła, ćwiczenia ze zwierzętami, ćwiczenia projektowe, poznanie laboratorium i zasad oceny użytkowości bydła, ocena eksterieru.Literatura:
Hodowla i użytkowanie bydła.(2005) Praca zbiorowa pod redakcją Z. Litwińczuka i T. Szulca. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa
Chów i hodowla zwierząt. (2005). Praca pod redakcją T. Szulca, Wydawnictwo AR we Wrocławiu
Literatura uzupełniająca: przewodnik do ćwiczeń, normy żywienia zwierząt
Metody oceny:
Egzamin pisemny
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70%Uwagi: