ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10030o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: FIZJOLOGIA ŻYWIENIA ZWIERZĄT
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Dr hab. Andrzej Wiliczkiewicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student opanowuje podstawową wiedzę z zakresu fizjologii i biochemii żywienia, roli mikroorganizmów w funkcjach przewodu pokarmowego u przeżuwaczy i zwierząt monogastrycznych przy różnych kierunkach użytkowania, zwierząt w różnym wieku, stanie fizjologicznym i zdrowotnym.

Kompetencje: Ukończenie przedmiotu umożliwia pracę absolwenta w specjalistycznych laboratoriach, w szkolnictwie średnim i wyższym, w przemyśle paszowym, doradztwie z zakresu żywienia, prowadzeniu programów żywieniowych na różnego typu fermach hodowlanych, stadninach, fermach drobiu.

Wymagania wstępne: Żywienie zwierząt, fizjologia zwierząt

Treści kształcenia: Fizjologiczne i biochemiczne uwarunkowania żywienia zwierząt gospodarskich: Wykorzystanie białka, energii, składników mineralnych; Białko idealne dla drobiu i trzody chlewnej; Biodostępność składników mineralnych i witamin; Mechanizmy działania substancji antyżywieniowych i biologicznie czynnych; Żywienie krów (systemy tradycyjne, NEL, INRA), fizjologiczne uwarunkowania żywienia bydła opasowego i trzody chlewnej; Nowe systemy żywienia fazowego, ekologia; Bilansowanie receptur pokarmowych i premiksów. Komponowanie różnych wariantów żywienia zwierząt w warunkach praktycznych; Metody poprawy dostępności składników pokarmowych z pasz.

Literatura: Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo, pod red. Prof. Jamroz D. Tom 1, 2, 3, Wyd. PWN 2001 KirchgessnerEd. M., Animal Nutrition, Verlag Union Agrar, Frankfurt,1997 McDonald P. i wsp., Animal Nutrition, Longmann Scientific and Technical, New York,1995

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń Egzamin pisemny oraz uzupełnienie w egzaminie ustnym Zasób wiedzy do zaliczenia – 70 %

Uwagi: