ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10040f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: UŻYTKOWANIE MAŁYCH PRZEŻUWACZY
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Piotr Nowakowski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student nabywa poszerzonej (w stosunku do podstawowego przedmiotu) wiedzy o małych przeżuwaczach w perspektywie globalnej. Posiada znajomość biologii gatunków małych przeżuwaczy, które odgrywają rolę zarówno w światowej jak i niszowej produkcji zwierzęcej (owce - w tym szerstne, kozy, zwierzyna płowa, wielbłądowate nowego świata) oraz zna różne systemy produkcji stosowane w świecie.

Kompetencje: Osoba potrafi dokonać porównania sprawności biologicznej jak i ekonomicznej systemów produkcji małych przeżuwaczy z innymi systemami produkcji zwierzęcej w ujęciu globalnym (nie zawężonym tylko do warunków 1-go kraju czy regionu).

Wymagania wstępne: Chów i hodowla małych przeżuwaczy – kurs podstawowy

Treści kształcenia: Biologia gatunków małych przeżuwaczy: muflonów, danieli, jeleni, reniferów, lam, guanako w porównaniu do owiec i kóz; cechy behawioralne jako wynik interakcji gatunek/rasa – środowisko; baza paszowa i systemy żywienia małych przeżuwaczy na świecie; usługi małych przeżuwaczy na rzecz środowiska – pielęgnowanie krajobrazu; systemy produkcji małych przeżuwaczy na Półkuli Południowej i Północnej; obliczanie biologicznej efektywności produkcji małych przeżuwaczy oraz wyliczanie wskaźników technologicznych i ekonomicznych dla różnych systemów chowu.

Literatura: Lasota-Moskalewska A. (2005) Zwierzęta udomowione w dziejach ludzkości. WUW, Warszawa Dzierżyński-Cybulko, Fruziński B. (1997) Dziczyzna jako źródło żywności. PWRiL, Poznań Nowicki B., Jasek S., Maciejowski J., Nowakowski P., Pawlina E. (2001) Rasy zwierząt gospodarskich. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa Kleiber M. (1968) Ogień życia – Zarys bioenergetyki zwierząt. PWRiL, Warszawa Nowicki B, Chrzanowska J., Jamroz D., Pawlina E. (1999) Kozy – Chów, hodowla i użytkowanie. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa Patkowska-Sokoła B. (red.) (2000) Podstawy chowu i hodowli owiec. Wyd. AR we Wrocławiu Przegląd Hodowlany (miesięcznik)

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń

Uwagi: