Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10041f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
HODOWLA BYDŁAKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz SzulcJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu powinien znać zagadnienia dotyczące genetycznego doskonalenia bydła, w tym: dziedziczenie cech, systemy kontroli użytkowości, wybór matek buhajów i ojców buhajów, szacowanie wartości hodowlanej krów i buhajów, praca hodowlana w populacji i stadzie, wykorzystanie cech funkcjonalnych w doskonaleniu bydła, markery genetyczne w doskonaleniu bydła, organizacja hodowli bydła w Polsce i działalność związków hodowców, organizacja służb doradczych w hodowli, dokumentacja hodowlana i zasady wpisu zwierząt do ksiąg hodowlanych.Kompetencje:
Student po ukończeniu kursu powinien: poznać podstawową nomenklaturę z zakresu chowu i hodowli bydła, poznać topografię bydła, rozróżniać i umieć opisać typy użytkowe i rasy bydła, umieć zaprojektować różne systemy wychowu cieląt, umieć zaprojektować różne systemy i technologie wychowu jałowic, umieć opracować różne technologie żywienia krów mlecznych, i zaprojektować szczegółowe żywienie krów w różnych fazach cyklu produkcyjnego, umieć wykonać czynności przy doju i porodzie, umieć ocenić eksterier zwierząt, umieć wykonać drobne zabiegi zootechniczne (kolczykowanie, dekornizacja).Wymagania wstępne:
Treści kształcenia:
Zasady prowadzenia pracy hodowlanej w stadzie i populacji, zasady kontroli użytkowości bydła i dokumentację hodowlaną, zaplanować elementy składające się na organizację stada bydła mlecznego i mięsnego, warianty technologiczne w zakresie żywienia, utrzymania i użytkowania poszczególnych grup bydła, systemy doju, zadawania pasz, pojenia, usuwania odchodów, normy europejskie w zakresie utrzymania i warunków użytkowania bydła, zasady projektowania technologii produkcji bydła i zasady doradztwa w hodowli bydła..Literatura:
Hodowla i użytkowanie bydła.(2005) Praca zbiorowa pod redakcją Z. Litwińczuka i T. Szulca. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa
Chów i hodowla zwierząt. (2005). Praca pod redakcją T. Szulca, Wydawnictwo AR we Wrocławiu\\\\\\\\
Literatura uzupełniająca: przewodnik do ćwiczeń, normy żywienia zwierząt.Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70%Uwagi: