Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10095o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Ziemie i podłoża w ogrodnictwieKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr ChohuraJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Podczas kursu student nabywa teoretyczną i praktyczną wiedzę o technologii upraw ogrodniczych wynikających z zastosowania określonych podłoży. Poruszony zostanie aspekt ochrony środowiska podczas pozyskiwania podłoży (torf) jak również problemy z ich zagospodarowaniem po uprawie (wełna mineralna, włókno kokosowe).Kompetencje:
Student potrafi rozpoznawać podłoża ogrodnicze oraz przygotować je do uprawy tzn.: sporządzania mieszanek o określonych właściwościach, nawożenia, regulacji odczynu, dezynfekcji. W ramach kursu uczestnik nabywa umiejętność oznaczania podstawowych właściwości fizycznych (gęstość, porowatość, pojemność wodna) oraz chemicznych (pH i zasolenie), wyznaczanie krzywej neutralizacji jak również zakwaszania wód i podłoży. Wymagania wstępne:
GleboznawstwoTreści kształcenia:
Praktyczne i teoretyczne zapoznanie się z podłożami i ziemiami stosowanymi w produkcji ogrodniczej. Omawiane są szczegółowo pochodzenie, produkcja i właściwości fizykochemiczne podłoży (torfy, włókno kokosowe, kora, słoma, trociny, wełna mineralna, keramzyt, perlit, pianka poliuretanowa, oraz zasady ich doboru dla poszczególnych sposobów upraw.Literatura:
Chohura P. – Podłoża ogrodnicze, Plantpress Kraków 2007, Drozd J. - Gleboznawstwo z elementami mineralogii i petrografii. Wydawnictwo AR Wrocław, 1998, Ilnicki P.: Torfowiska i torf, Wydawnictwo AR Poznań 2002. Pudelski T.- Podłoża w uprawie warzyw pod osłonami. Centralna Biblioteka Rolnicza, Warszawa 1985, Turski R., Słowińska-Jurkiewicz A., Hetman J.- Zarys gleboznawstwa : podręcznik dla studentów wydziałów ogrodniczych. Wydawnictwo AR Lublin, 1999.Metody oceny:
Zaliczenie: kolokwium wymagany poziom wiedzy 60%.
Uwagi:
Przedmiot może być prowadzony w j. angielskim