Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20229f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Aktywne metabolity drobnoustrojów Kierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta Witkowska Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna procesy produkcji, regulacji biosyntezy oraz zastosowania drobnoustrojowych hydrolaz (amylazy, celulazy, ksylanazy, proteinazy, lipazy) oraz niektórych antybiotyków (aminoglikozydowych, makrolidów niepolienowych, makrolidów polienowych, tetracyklin).Kompetencje:
Student umie przeprowadzić proces biosyntezy enzymów z udziałem drobnoustrojów, dobrać optymalne warunki procesu, potrafi ocenić zdolności drobnoustrojów do produkcji antybiotyków.Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Produkcja, regulacja biosyntezy i zastosowanie takich aktywnych metabolitów drobnoustrojowych, jak enzymy (amylazy, celulazy, ksylanazy, proteinazy, lipazy) oraz antybiotyki (aminoglikozydowych, makrolidów niepolienowych, makrolidów polienowych, tetracyklin).Literatura:
1.Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 2.Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997; 3.Biotechnologia i chemia antybiotyków, Chmiel A., Grudziński S., PWN 1999; 4.The enzyme reference, Purich D.,L., Allison R.,D., Acad Press, USA, 2002; 5.Introduction to Biotechnology, Thieman W.,J., Palladino M.,A., Pearson Education, 2004. Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Uwagi: