Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ICSS10044f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Bezpieczeństwo produkcji pasz i żywienia zwierzątKierunek:
Inżynieria BezpieczeństwaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Dorota JamrozJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna podstawowe aspekty wybranych zagadnień technologii i bezpieczeństwa produkcji pasz, elementarnych podstaw żywienia zwierząt i zagrożeń wynikających przy karmienia zwierząt, nabywa wiedzę i umiejętności pracy w szkolnictwie, jest przygotowany do zrozumienia problemów bezpieczeństwa produkcji i przechowywania pasz i ich podawania zwierzętom.Kompetencje:
Przedmiot stanowi podstawę do rozszerzenia wiedzy z zakresu problemów bezpieczeństwa produkcji pasz w gospodarstwach rolniczych i w polu, bezpieczeństwa procesów konserwacji pasz i samego procesu karmienia zwierząt.Wymagania wstępne:
bezpieczeństwo pracy przy zwierzętach, behawior zwierząt, polowa produkcja paszTreści kształcenia:
Wykorzystanie pobranych składników przez zwierzęta, karmienie zwierząt - bezpieczeństwo pracy przy zwierzętach; Pasze - ogólna charakterystyka i wykorzystanie z punktu widzenia metod produkcji i zagrożeń; Dodatki paszowe - ich wykorzystanie u zwierząt, bezpieczeństwo ich stosowania (pylica, alergie itp.), wpływ na jakość produktów konsumpcyjnych; Silosy paszowe, wycieki kiszonkowe - zagrożenia dla obsługi i środowiska; zagrożenia pracy w wytwórniach mieszanek treściwych i premiksów; Podstawowe informacje o Ustawie o paszach (EU) i aspektach bezpieczeństwa konsumenta produktów zwierzęcych;Literatura:
Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo, PWN,2001,2004; pod red. D. Jamroz (3 tomy)
Pasze przemysłowe
Metody oceny:
zaliczone ćwiczenia, egzamin po semestrze VI; zasób wiedzy do zaliczenia 70 %Uwagi:
Przedmiot do wyboru-Blok C