Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ICSS10048f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności Kierunek:
Inżynieria BezpieczeństwaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
dr inż. Marek Szołtysik Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna prawodawstwo w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności, a także zasady systemów zarządzania jakością wykorzystywanych w przetwórstwie żywności. Potrafi identyfikować zagrożenia zdrowotne żywności, określać ich źródła i wyznaczać dla nich środki zapobiegawcze i kontrolne. Jest w stanie przeprowadzić analizę zagrożeń zdrowotnych i identyfikację krytycznych punktów kontrolnych, a także skuteczną weryfikację systemu przy wykorzystaniu audytu. Potrafi projektować i wdrażać dokumenty systemowe.Kompetencje:
Student po ukończeniu przedmiotu posiada wiedzę i umiejętności praktyczne związane z projektowaniem, wdrażaniem, utrzymywaniem i doskonaleniem systemów zarządzania jakością, funkcjonujących w przemyśle żywnościowym. Pozwala to na podjecie pracy w działach kontroli i zapewnienia jakości zakładów spożywczych, a także jednostkach dokonujących urzędowej kontroli systemów wymaganych przez prawo takich jak GMP/GHP i HACCP. Wymagania wstępne:
matematyka, fizyka, chemia, biologia, analiza ryzykaTreści kształcenia:
Kształtowania jakości żywności w ujęciu systemowym. Prawodawstwo Polski i Unii Europejskiej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Identyfikacja i identyfikowalność żywności. Zagrożenia zdrowotne żywności – identyfikacja, charakterystyka, źródła występowania i zapobieganie. Charakterystyka systemów: GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, ISO 22000:2005 i ISO 9001:2000. Zasady dokumentowania systemów zarządzania jakością. Audyt systemu zarządzania jakością.Literatura:
• Pr.zb. pod red.J.Kijowski, T.Sikora. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WNT Warszawa, 2003.
• D.Kołożyn-Krajewska, T.Sikora. HACCP.Kompetencja i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. SIT-NOT.Spoż. Warszawa, 1999
• Praca zbiorowa pod red. T.Sikory. Klient w organizacji zarzadzanje przez jakość. Wyd.AE Kraków, 2006.
• Luning P.A., Marcelis W.J., Jungen W.M.F. Food quality management a techno-managerial approach. Wageningen Pres., Netherland, 2002.
• Wawak S. Zarządzanie jakościa. Teoria i praktyka. Wyd. Helion Gliwice, 2002. Szczepańska K. Kompleksowe zarządzanie TQM. Wyd. Normalizacyjne ALFA Sp. z o.o.
• Poradnik Norm ISO 9000:2000
• Czasopisma: Bezpieczeństwo i higiena żywności; Przemysł spożywczy.
Metody oceny:
wykłady - egzamin testowy, minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia 60%, ćwiczenia – zaliczenie projektów wybranych dokumentów systemów zarządzania jakościąUwagi:
Przedmiot do wyboru-Blok C