ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10100f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Amatorska produkcja warzyw i owoców
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 0
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Jan Krężel, dr Maria Licznar-Małańczuk
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę na temat zasad amatorskiej uprawy warzyw, drzew i krzewów owocowych. Na zajęciach przedstawione zostaną gatunki i odmiany polecane do ogrodów i na działki oraz metody produkcji warzyw i owoców ze szczególnym uwzględnieniem biologicznych metod zwalczania najważniejszych chorób i szkodników.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student zdobędzie umiejętność zaprojektowania i prowadzenie ogrodu przydomowego i działki. Będzie posiadał wiedzę na temat doboru gatunków i odmian polecanych do uprawy amatorskiej oraz będzie potrafił zastosowania różne metody produkcji warzyw, owoców w warunkach ograniczonej walki chemicznej.

Wymagania wstępne: Ochrona roślin, Sadownictwo, Warzywnictwo,

Treści kształcenia: Zasady projektowania nasadzeń sadowniczych i warzywniczych w uprawach amatorskich, dobór gatunków, odmian i technologia ich produkcji przy uwzględnieniu potrzeb danego typu ogrodu oraz wymagań przyrodniczych roślin, proekologiczne metody produkcji warzyw i owoców.

Literatura: 1. Mika A. Owoce dla amatorów. 1994. Warszawa 2. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Metody oceny: zaliczenie

Uwagi: