Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10100f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Amatorska produkcja warzyw i owocówKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
0Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Jan Krężel, dr Maria Licznar-MałańczukJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę na temat zasad amatorskiej uprawy warzyw, drzew i krzewów owocowych. Na zajęciach przedstawione zostaną gatunki i odmiany polecane do ogrodów i na działki oraz metody produkcji warzyw i owoców ze szczególnym uwzględnieniem biologicznych metod zwalczania najważniejszych chorób i szkodników.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student zdobędzie umiejętność zaprojektowania i prowadzenie ogrodu przydomowego i działki. Będzie posiadał wiedzę na temat doboru gatunków i odmian polecanych do uprawy amatorskiej oraz będzie potrafił zastosowania różne metody produkcji warzyw, owoców w warunkach ograniczonej walki chemicznej.Wymagania wstępne:
Ochrona roślin, Sadownictwo, Warzywnictwo,Treści kształcenia:
Zasady projektowania nasadzeń sadowniczych i warzywniczych w uprawach amatorskich, dobór gatunków, odmian i technologia ich produkcji przy uwzględnieniu potrzeb danego typu ogrodu oraz wymagań przyrodniczych roślin, proekologiczne metody produkcji warzyw i owoców.Literatura:
1. Mika A. Owoce dla amatorów. 1994. Warszawa 2. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we WrocławiuMetody oceny:
zaliczenieUwagi: