Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RSSS20193o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Podstawy waloryzacji przyrodniczejKierunek:
Ochrona ŚrodowiskaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Klara Tomaszewska , dr hab. Ewa FudaliJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa umiejętność posługiwania się różnymi metodami w celu samodzielnego dokonywania oceny wartości przyrodniczej obszarów zarówno zagospodarowanych jak i bardziej naturalnych i w tym kontekście oceny naturalności fitocenoz.Kompetencje:
Student zdobywa umiejętności, które można wykorzystać przy sporządzaniu planów zagospodarowania przestrzennego gmin i typowaniu obszarów, które należy objąć ochroną. Po zakończeniu kursu student potrafi zarówno interpretować materiały archiwalne, jak i wykonać w terenie zdjęcia florystyczno-fitosocjologiczne, będące podstawą różnych analiz waloryzacyjnych, w tym oceny antropogenicznych zniekształceń szaty roślinnej.Wymagania wstępne:
Botanika, fitosocjologiaTreści kształcenia:
Wprowadzenie znaczenia podstawowych pojęć jak: waloryzacja, inwentaryzacja, krajobraz. Walory przyrodnicze i różnorodność biologiczna wybranych elementów krajobrazowych m.in. wody powierzchniowe, zadrzewienia śródpolne. Problem terenów porolnych. Zmiany florystyczne zachodzące na przestrzeni lat – wpływ na bioróżnorodność. Analiza elementów krajobrazu na podstawie zdjęć lotniczych.Literatura:
Fabiszewski J.(red.) 2005. Przyroda Dolnego Śląska. Wyd. WTN, Wrocław
Richling A., Solon J., 1994. Ekologia krajobrazu. PWN, Warszawa
Wysocki Cz., Sikorski P.,2002.Fitosocjologia stosowana. Wyd. SGGW, Warszawa
Fizjograficznei ekologiczne aspekty kształtowania środowiska. 1996,Zbiór artykułów, Przegląd Naukowy Wydz. Melioracji i Inżynierii Środowiska SGGW, 10
KornaśJ., Medwecka-Kornaś A., 2002. Geografia roślin, PWN, Warszawa
Metody oceny:
Zaliczenie po 3 semestrze na podstawie projektów i analiz opracowanych na ćwiczeniachUwagi: