Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10103f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Biologiczne podstawy zwalczania chwastówKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta ParylakJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student poszerza wiedzę z zakresu biologii i ekologii szczególnie uciążliwych i szkodliwych z gospodarczego punktu widzenia chwastów. Szczególne znaczenie - w celu ograniczenia zużycia herbicydów - ma umiejętność wiązania elementów biologii chwastów w przypadku projektowania chemicznej metody zwalczania chwastów (w tym także mechanizmu działania herbicydów).Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student umie prognozować występowania ważniejszych chwastów oraz planować umiejętne (bezpieczne dla środowiska) ich zwalczanie różnymi metodami ze szczególnym uwzględnieniem możliwości ograniczenia zużycia herbicydówWymagania wstępne:
Fizjologia roślin, botanika, herbologiaTreści kształcenia:
Biologia i ekologia chwastów. Regulowanie zachwaszczenia. Oddziaływanie roślina uprawna – chwast. Znaczenie allelopatii, czynników biotycznych, uprawy roli i herbicydów w ochronie roślin przed chwastamiLiteratura:
Aldrich R. J.: Ekologia chwastów w roślinach uprawnych. TChiIe, Opole, 1997
Cousens R., Mortimer M.: Dynamics of Weed Populations. Cambridge University Press, 1995
Harper J.L.,Phil M.A (ed.).The biology of weeds. Blackwell Scientific Publications, Oxford, 1960
Hill T., A. The biology of weeds. London : E. Arnold, 1977.
Monaco T., J., Floyd M., A., Weller S., C.: Weed Science (Principles and Practices). IV ed. Wiley, 2002
Principles and Practices in Weed Management: Weed Biology & Weed Management. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands, 2004
Radosevich S.,R., Holt J.S. Weed ecology. Implications for vegetation management.Jon Willey&Sons, New York.1984
Metody oceny:
obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 50 %Uwagi: