Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10108f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Organizacje grup producenckich Kierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
0Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
Dr hab. Danuta Mierzwa, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student potrafi omówić, odmienne niż w krajach UE, uwarunkowania rozwojowe polskiej wsi i ogrodnictwa. Umie wyjaśnić, jakie korzyści ekonomiczne przynosi rolnikom-ogrodnikom grupa producencka oraz jaką rolę odgrywa ona w gospodarce rynkowej. Student zna wady i zalety wszystkich form prawno-organizacyjnych w jakich mogą działać grupy producenckie rolników-ogrodników. Zna zadania lidera i członka grupy.Kompetencje:
Student potrafi prowadzić od strony finansowej swoje gospodarstwo oraz zarządzać wybraną formą prawną grupy producenckie, a także pełnić wyznaczone role w grupie..Wymagania wstępne:
Mikro- i makroekonomia, prawoTreści kształcenia:
Znaczenie ogrodnictwa w produkcji rolniczej i gospodarce narodowej – cechy szczególne tej produkcji. Podstawowe cechy polskiego rolnictwa (w tym ogrodnictwa) na tle państw UE. Działania zespołowe producentów rolnych w Polsce i UE. Formy prawne grup producenckich: zamknięte i otwarte. Schemat podziału. Stowarzyszenia. Zrzeszenia producentów rolnych. Spółdzielnia rolnicza jako podstawowa forma prawna zespołowych działań producentów rolnych. Przydatność działań spółdzielczych i aktualne zadania stawiane spółdzielni. Formy prawne spółek występujących w rolnictwie – spółki osobowe i kapitałowe. Grupa marketingowa. Fazy tworzenia grupy i rola lidera.Literatura:
Literatura podstawowa:
Boguta W.: Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych. Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa 2006.
Literatura uzupełniająca:
Zarudzki R., Przepióra A., Futymski A.: Poradnik lidera grupy producentów rolnych. Fundacja Fundusz Współpracy, Program Agrolinia 2000, Warszawa 2001.
Rynek rolniczy i żywnościowy. Wyd. AE, Wrocław 1995.
Rolnictwo w procesie integracji z UE. Wyd. SGGW, Warszawa 1994.
Metody oceny:
Zaliczenie; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%Uwagi: