ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20073o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: FIZJOLOGIA TRAWIENIA I WCHŁANIANIA
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Bogusław Fuchs
Język: polski


Efekty kształcenia: Student rozumie fizjologiczne podstawy funkcjonowania przewodu pokarmowego zwierząt, warunkujących dobre wykorzystanie paszy, decydujących o prawidłowym bilansowaniu mieszanek przemysłowych i premiksów.

Kompetencje: Student jest przygotowany do pracy w specjalistycznych laboratoriach, do programowania składów mieszanek i premiksów, może pracować w szkolnictwie i doradztwie żywieniowym.

Wymagania wstępne: Fizjologia ogólna, anatomia i biochemia zwierząt

Treści kształcenia: Różnice w budowie i funkcjach przewodu pokarmowego zwierząt monogastrycznych i przeżuwaczy, mechanizmy regulacji pobierania pasz, trawienie, sekrecja enzymów, wchłanianie, morfologia ścian jelitowych a składniki strukturalne pasz; dostępność składników pokarmowych; zaburzenia metabolizmu; związek między składem pasz a wartością pokarmową i walorami prozdrowotnymi mięsa, mleka, jaj.

Literatura: Loeffler K.: Anatomy and physiology of domestic animals. PZWL, Warszawa,2002 Schmidt K., Nielsen K.: Animal Physiology. Adaptation to the environment, PWN, Warszawa,1992 Szostak B.: The fundamentals of anatomy and physiology of animals. Wyd. AR Lublin,2001

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń Egzamin ustny lub pisemny Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 70 %

Uwagi: