ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20075o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: TECHNOLOGICZNA CHARAKTERYSTYKA SUROWCÓW PASZOWYCH
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Stanisław Krzywiecki
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zaliczeniu kursu student zna skład chemiczny surowców, ich wartość energetyczną i białkową. Zna czynniki warunkujące wartość pokarmową i technologiczną surowców. Umie określać właściwości technologiczne i fizyczne, czystość mikrobiologiczną i substancje antyżywieniowe niezbędne przy wykorzystaniu surowców w przemyśle paszowym. Zna zasady stosowania poszczególnych surowców w mieszankach paszowych.

Kompetencje: Student jest przygotowany do pracy w przemyśle paszowym, w ośrodkach doradztwa żywienia zwierząt oraz w szkolnictwie.

Wymagania wstępne: Ogólne i szczegółowe żywienie zwierząt, fizjologia zwierząt

Treści kształcenia: Charakterystyka surowców i komponentów mieszanek przemysłowych, komponenty energetyczne, białkowe i inne Czynniki wpływające na jakość surowców paszowych, substancje antyżywieniowe oraz czystość mikrobiologiczna. Właściwości fizyczne i technologiczne surowców w mieszankach paszowych i zasady ich stosowania.

Literatura: Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo – pod red. nauk. Doroty Jamroz, PWN Warszawa 2002 J. Chachułowa, Pasze 1986 Grochowicz J., Technologia produkcji mieszanek paszowych, 1996, PWRiL

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń i wykładów Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70 %

Uwagi: