Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20230f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Szybkie metody mikrobiologicznej analizy żywnościKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Małgorzata Robak prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu i zaliczeniu kursu zna szybkie metody oznaczania ilości drobnoustrojów oraz metody identyfikacji poszczególnych gatunków. Kompetencje:
Umiejętność zaplanowania funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznej kontroli jakości żywności wymaganej dla danego sektora przemysłu spożywczego w celu zapewnienia produkcji żywności wolnych od patogenów i innych niepożądanych drobnoustrojów oraz do kontroli procesów biotechnologicznych opartych o wybrane mikroorganizmy. Wymagania wstępne:
Biochemia, mikrobiologia ogólna i żywnościTreści kształcenia:
Znaczenie mikrobiologicznej analizy w technologii żywności, przedstawienie dostępnych i szybkich metod umożliwiających kontrolę procesu produkcji oraz zapewniające końcową jakość produktu, opis metod oznaczania ilości drożdży i bakterii (cytometria przepływowa, oznaczanie ATP, DEFT), immunologiczne metody identyfikacji bakterii (ELISA, precypitacja, aglutynacja lateksowa, immunomagnetyczna separacja), metody identyfikacji bakterii i drożdży oparte o sondy genetyczne i PCR, mikrobiologia prognostyczna. Literatura:
1. New techniques in food beverage microbiology, Blackwell Scientific Publications, London 1993; 2. Rapid microbiological methods for foods, beverages and pharmaceuticals, Blackwell Scientific Publications, Oxford, 1989; 3. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. PŁ, Łódź 2000; 4. Laboratory methods in food microbiology, Academic Press, San Diego, London, Boston, New York, Sydney, Toronto 1998; 5. Katalogi firm : Merck, Noack, Biomerieux, 3M Poland; 6. Internetowe bazy danych. Metody oceny:
Egzamin pisemny, plus raport, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%. Uwagi: