Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20079o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
SKŁADNIKI BIOLOGICZNIE CZYNNEKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stefania KinalJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studentowi w sposób obiektywny i wyczerpujący przedstawiona zostanie wiedza na temat rodzaju i działania dopuszczonych do stosowania w żywieniu zwierząt dodatków paszowych, wymagań w zakresie ich stosowania do pełnoporcjowych mieszanek treściwych i premiksów, a także niezbędność tych biologicznie czynnych substancji do życia i prawidłowego rozwoju zwierząt, poprawy odporności i zapobiegania chorobom. Student pozna możliwości dłuższego magazynowania pasz bez obawy ich zepsucia a także metody poprawy smakowitości pasz. Zostaną mu również przedstawione warunki bytowania zwierząt i ochrona naturalnego środowiska przed emisją niepożądanych gazów i niestrawionych składników pokarmowychKompetencje:
Ukończenie przedmiotu umożliwia studentowi podjęcie pracy w szeroko rozumianym przemyśle paszowym, a także w laboratoriach chemicznych oraz w szkolnictwie.Wymagania wstępne:
Fizjologia zwierząt, biochemia, podstawy hodowli i chowu zwierząt, podstawy żywienia ogólnego z elementami paszoznawstwaTreści kształcenia:
W ramach przedmiotu przedstawiony zostanie aktualny stan stosowanych dodatków paszowych, ich klasyfikacja i zawartość w surowcach paszowych, mechanizm działania biologicznego, sposób dawkowania oraz korzyści wynikające z ich stosowania, a także zagrożenia dla ludzi i zwierząt wynikające z niewłaściwego użycia. Przedstawione zostaną wymogi dotyczące rejestracji dodatków, aktualny ich wykaz. Zostaną wskazane potrzeby ich stosowania z uwzględnieniem rodzaju i jakości surowców, stosowanej technologii przygotowania pasz, stanu zdrowia, warunków środowiskowych oraz wymagań konsumentów (mięso, jaja).Literatura:
Dodatki w żywieniu bydła – praca zbiorowa pod red. E. Greli, Wyd. PPH VIT-TRA,2001
Wykaz dodatków paszowych dopuszczonych przez MRiGŻ do obrotu I stosowania w żywieniu zwierząt. Wyd. PPH VIT-TRA,1998
Dodatki paszowe dla świń – praca zbiorowa pod red. M. Kotarbińskiej i E. Greli. Wyd. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna,1995
Dodatki paszowe w żywieniu drobiu – praca zbiorowa pod red. S. Smulikowskiej. Wyd. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna,1994
Materiały konferencyjne – warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności. Wyd. Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska AR, Wrocław,2004
Żywienie bydła – praca zbiorowa pod red, J. Mikołajczaka. Wyd ATR w Bydgoszczy,2006
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dodatków paszowych dopuszczonych do obrotu, 2003Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i wykładów
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70 %Uwagi: