Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20081o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
REGULACJE PRAWNE PRODUKCJI PASZKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Agnieszka Szyszkowska Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna wymogi prawne, techniczne i procedury postępowania przy rejestracji nowych materiałów i dodatków paszowych. Powinien posiąść niezbędne wiadomości na temat systemów kontroli i zarządzania jakością HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), GMP (Good Manufacturing Practice), GHP (Good Hygiene Practice) oraz ISO 9001:2000.Kompetencje:
Wykłady poza Uczelnią dla rolników i producentów pasz z zakresu dodatków paszowych i substancji niepożądanych w paszach.Wymagania wstępne:
Żywienie zwierząt i paszoznawstwoTreści kształcenia:
W ramach przedmiotu zostaną omówione podstawowy prawa paszowego określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego, ustalające ogólne zasady i wymagania jakości pasz. Prawo to wyznacza przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne dotyczące pasz oraz ich bezpieczeństwa na poziomie wspólnotowym i krajowym. Podczas wykładów zostaną przedstawione regulacje prawne obejmujące wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji pasz oraz ich wykorzystania.Literatura:
Prawo Paszowe. IV Nowelizacja. Tekst jednolity z załącznikami, Warszawa,2006
Pasze Przemysłowe, Wyd. IZ Kraków
Dzienniki UstawMetody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń i wykładów
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 70%Uwagi: