Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00135o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa IIIKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
9Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Lech RakJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu zajęć z tego przedmiotu studenci posiadają wiedzę o procesach technologicznych związanych z pozyskiwaniem surowców zwierzęcych, ubojem zwierząt, techniką badań przed i poubojowych, postępowania z odpadami a także nabywają umiejętność prawidłowej oceny tusz pod kątem aktualnych wymagań weterynaryjnych. Kompetencje:
Po ukończeniu przedmiotu student przygotowany jest do wykonywania zadań związanych z badaniem i oceną surowców mięsnych.Wymagania wstępne:
anatomia zwierząt, fizjologia, biochemia, epizootiologia, parazytologia.Treści kształcenia:
Warunki i sposób pozyskiwania mięsa, badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeźnych, warunki dopuszczenia mięsa do spożycia, rozpoznawanie zagrożeń występujących w cyklu pozyskiwania mięsa, przygotowanie do pracy w zakresie urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz oceny jakości zdrowotnej surowców rzeźnych.Literatura:
Prost E. 2006. Zwierzęta rzeźne i mięso- ocena i higiena, Lubelskie Towarzystwo Naukowe, Lublin;
Rozporządzenia weterynaryjne krajowe i unijne. (Dstępne na stonach www. np. abc.com.pl, lex.pl)
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń po każdym semestrze; praktyczne zaliczenie techniki badania mięsa po uboju; egzamin końcowy pisemny lub ustny po semestrze 9; minimalny zasób wiedzy – 60%. Uwagi:
Przedmiot trwa trzy semestry: Higiena mięsa I, II, III; Obowiązkowe zajęcia terenowe w zakładach mięsnych.