Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00137f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Audytowanie systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczymKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
11Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
3 / 12 / 0Prowadzący:
dr Krystyna Morzyk dr Katarzyna Kosek-PaszkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu przedmiotu student potrafi przeprowadzić praktycznie audyt systemu HACCP oraz GMP/GHP. Zna w praktyce metodologię audytowania systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym. Potrafi znaleźć i odpowiednio zaklasyfikować niezgodności, potrafi przygotować dokumentację audytową oraz sporządzić raport z audytu. Kompetencje:
Po ukończeniu przedmiotu student nabywa umiejętności audytowania systemu HACCP oraz GMP/GHP, student zna metodologię prowadzenia audytów systemów zarządzania jakością, które umożliwiają prowadzenie skutecznego nadzoru i kontroli w zakładach spożywczych. Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie przeprowadzić audyt wewnętrzny systemu HACCP oraz GMP/GHP.Wymagania wstępne:
mikrobiologia, prawo sanitarno-żywnościowe, podstawy technologii żywności Treści kształcenia:
Kwalifikacje audytorów oraz normy dotyczące audytowania, najważniejsze standardy i normy stanowiące dokumenty odniesienia przy audytowaniu systemów jakości, wymagania dla audytorów, rodzaje audytów, cele audytowania, metodologia audytu, dokumenty robocze audytu, metodologia audytowania dokumentacji, wyszukiwanie niezgodności w dokumentacji, techniki audytowania, postępowanie w czasie audytu „na miejscu”, niezgodności i ich klasyfikacja, mowa ciała, raport z audytu.Literatura:
1.„Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności”- pod red. T. Trziszka, wyd. UP Wrocław, 2009.
2.„Audyt wewnętrzny systemów GMP, GHP i HACCP- poradnik praktyczny, pod red. Zadernowski M., Gdańsk, 2004
3.„HACCP: koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności” Kołożyn-Krajewska D., Warszawa, 1999
4.„Wybrane aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego” praca zbiorowa, wydawnictwo GIW, Warszawa, 2008
5.„HACCP, ISO 22000- zagrożenia żywności, funkcjonowanie, audytowanie, certyfikacja”, pod red. Kijowski J., Wydawnictwo AR Poznań, 2006
6.Wiśniewska M. „Normy ISO 9000 oraz metoda HACCP w zakładowym systemie jakości przedsiębiorstwa spożywczego”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk, 2000
7.Owczarek L., „HACCP i higiena żywności” , Forum Media, 2001
8.Wiśniewska M., „Uniwersalna lista kontrolna audytu wewnętrznego HACCP”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk, 2004
Metody oceny:
Test, opracowanie raportu z audytu.Uwagi:
Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 studentów.