ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00137f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Audytowanie systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 11
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 3 / 12 / 0
Prowadzący: dr Krystyna Morzyk dr Katarzyna Kosek-Paszkowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu przedmiotu student potrafi przeprowadzić praktycznie audyt systemu HACCP oraz GMP/GHP. Zna w praktyce metodologię audytowania systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym. Potrafi znaleźć i odpowiednio zaklasyfikować niezgodności, potrafi przygotować dokumentację audytową oraz sporządzić raport z audytu.

Kompetencje: Po ukończeniu przedmiotu student nabywa umiejętności audytowania systemu HACCP oraz GMP/GHP, student zna metodologię prowadzenia audytów systemów zarządzania jakością, które umożliwiają prowadzenie skutecznego nadzoru i kontroli w zakładach spożywczych. Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie przeprowadzić audyt wewnętrzny systemu HACCP oraz GMP/GHP.

Wymagania wstępne: mikrobiologia, prawo sanitarno-żywnościowe, podstawy technologii żywności

Treści kształcenia: Kwalifikacje audytorów oraz normy dotyczące audytowania, najważniejsze standardy i normy stanowiące dokumenty odniesienia przy audytowaniu systemów jakości, wymagania dla audytorów, rodzaje audytów, cele audytowania, metodologia audytu, dokumenty robocze audytu, metodologia audytowania dokumentacji, wyszukiwanie niezgodności w dokumentacji, techniki audytowania, postępowanie w czasie audytu „na miejscu”, niezgodności i ich klasyfikacja, mowa ciała, raport z audytu.

Literatura: 1.„Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności”- pod red. T. Trziszka, wyd. UP Wrocław, 2009. 2.„Audyt wewnętrzny systemów GMP, GHP i HACCP- poradnik praktyczny, pod red. Zadernowski M., Gdańsk, 2004 3.„HACCP: koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności” Kołożyn-Krajewska D., Warszawa, 1999 4.„Wybrane aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego” praca zbiorowa, wydawnictwo GIW, Warszawa, 2008 5.„HACCP, ISO 22000- zagrożenia żywności, funkcjonowanie, audytowanie, certyfikacja”, pod red. Kijowski J., Wydawnictwo AR Poznań, 2006 6.Wiśniewska M. „Normy ISO 9000 oraz metoda HACCP w zakładowym systemie jakości przedsiębiorstwa spożywczego”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk, 2000 7.Owczarek L., „HACCP i higiena żywności” , Forum Media, 2001 8.Wiśniewska M., „Uniwersalna lista kontrolna audytu wewnętrznego HACCP”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk, 2004

Metody oceny: Test, opracowanie raportu z audytu.

Uwagi: Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 studentów.