ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IBN20151o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Obiekty przetwórstwa rolno-spozywczego
Kierunek: Budownictwo
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 20 / 20 / 0
Prowadzący: dr inż. Włodzimierz Białas
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę teoretyczną na temat zasad projektowania obiektów przemysłu rolno-spożywczego a w szczególności zakładów przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Student potrafi zaplanować układ funkcjonalny pomieszczeń w poznanych typach obiektów, dobrać maszyny i urządzenia technologiczne. Jest w stanie samodzielnie zaprojektować układ konstrukcyjny budynków i rozwiązania materiałowe jego przegród oraz opracować koncepcję zagospodarowania działki, na której planuje się lokalizację obiektów przemysłowych.

Kompetencje: Ukończenie przedmiotu umożliwia projektowanie układów funkcjonalnych, rozwiązań konstrukcyjnych oraz budowlanych obiektów w zakładach przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Wymagania wstępne: przedmioty ze studiów pierwszego stopnia: produkcja rolnicza, budownictwo ogólne, planowanie przestrzenne, mechanika gruntów i fundamentowanie, konstrukcje betonowe, konstrukcje metalowe, instalacje budowlane.

Treści kształcenia: Przemysł rolno-spożywczy: charakterystyka ogólna i rodzaje obiektów związanych z rodzajem surowców i formą przetwórstwa. Charakterystyka procesów technologicznych przetwórni owoców i warzyw. Metody utrwalania produktów – zamrażanie, kwaszenie. Procesy technologiczne w obiektach młynów i kaszarni. Obiekty przetwórstwa produktów zwierzęcych-ubojnie, masarnie. Wytyczne projektowania wielkości i przykłady układów funkcjonalnych pomieszczeń głównych i pomocniczych w obiektach przetwórczych.

Literatura: Mieszkowski Z.: Elementy projektowania architektonicznego. Arkady, Warszawa 1975; Neufert P.: Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego. Arkady, Warszawa 1995; Praca zbiorowa pod red. Dłużewski M.: Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 1987; Olszewski A.: Technologia przetwórstwa mięsa, WNT, Warszawa 2002; Teschich A., Wiśniewska M.: Architektura i budownictwo wiejskie. PWN, Warszawa 1974; Czapp M., Charun H.: Bilans cieplny pomieszczeń chłodni. Wyd. WSI, Koszalin 1995.

Metody oceny: obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny za przedstawiony projekt, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy niezbędnej do zaliczenia: 60%

Uwagi: