Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS10139f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Fizjologia żywieniaKierunek:
BiologiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Dorota JamrozJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zdobywa podstawową wiedzę z zakresu wybranych zagadnień fizjologii żywienia zwierząt i człowieka, nabywa wiedzę i umiejętności pracy w szkolnictwie, jest przygotowany do zrozumienia przedmiotu „odżywianie się różnych gatunków zwierząt i człowieka”Kompetencje:
Przedmiot stanowi podstawę do rozszerzenia wiedzy z zakresu ekotrofologii – odżywiania różnych gatunków zwierząt i człowiekaWymagania wstępne:
Anatomia, BiochemiaTreści kształcenia:
Przedmiot obejmuje zagadnienia dotyczące morfologii i funkcji układu pokarmowego, wydzielania enzymów endogennych, strawności, absorpcji i wykorzystania składników pokarmowych oraz chorób metabolicznych u ludzi i zwierząt. Wszystkie zagadnienia będą prezentowane na podstawie wiedzy z zakresu anatomii i biochemii.Literatura:
Loeffler K.: Anatomy and physiology of domestic animals. PZWL, Warszawa,2002;
Schmidt K., Nielsen K.: Animal Physiology. Adaptation to the Environment, PWN, Warszawa,1992;
Szostak B.: The fundamentals of anatomy and physiology of animals. Wyd. AR Lublin,2001
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin; zasób wiedzy do zaliczenia 70%.Uwagi: