ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20194f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Biologia mleka
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 10 / 20 / 0
Prowadzący: prof. Tadeusz Szulc
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 - zna znaczenie mleka w żywieniu zwierząt i człowieka [KB2_W 04]; W2 – zna właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka oraz potrafi je zdefiniować [KB2_W 05]; W3 - ma ogólną i szczegółową wiedzę o procesach powstawania mleka i potrafi je scharakteryzować [KB2_W 05]; W4 – zna podstawy analityki mleka na kolejnych etapach jego produkcji i przetwórstwa [KB2_W 01, KB2_W 06]; Umiejętności: Student: U1 – sprawnie i bezpiecznie posługuje się aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do analiz mleka [KB2_U01, KB2_U02]; U2 – zna chemiczne metody oceny składu i jakości mleka i potrafi organizować ich oznaczanie [KB2_U01]; U3 – potrafi ocenić jakość produktów mleczarskich [KB2_U04]; U4 – potrafi określić zakres zafałszowań mleka i je interpretować [KB2_U04]; U5 – zna zakres badań chemicznych i mikrobiologicznych mleka na poszczególnych etapach produkcji i przetwarzania i potrafi je wykonać [KB2_U01, KB2_U02];

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student: K1 – rozumie znaczenie mleka w żywieniu ssaków i człowieka i potrzebę dalszego doskonalenia wiedzy na temat jego funkcji i znaczenia, szczególnie w żywieniu człowieka [KB2_K01, KB2_K04, KB2_K08]; K2 – ma świadomość znaczenia badań mleka dla bezpieczeństwa produkcji i konsumpcji [KB2_K04]; K3 – wykazuje umiejętność współpracy w zespole badawczym oraz analiz cech mleka [KB2_K02, KB2_K05, KB2_K08];

Wymagania wstępne: chemia i biochemia

Treści kształcenia: Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie.

Literatura: 1. Szulc T (red.): Mleko – biologia, chemia, analizy, Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2011 2. 2. Szulc T.: Tajemnice Mleka. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2012 3. Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1988 4. Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M. Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. PWRiL Warszawa 2004. 5. Jurczak M.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2005 6. Polskie Normy oceny jakości mleka

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Nieobecność na ćwiczeniach musi być odrobiona. Studenci przygotowują się do każdego ćwiczenia, co sprawdzane jest przed ich rozpoczęciem. Z każdej grupy ćwiczeń studenci piszą sprawdzian. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej uzyskanych ocen. Całość przedmiotu jest zaliczana na podstawie sprawdzianu – studenci przez 90 minut odpowiadają na 5 pytań problemowych. Studenci, którzy opanowali najlepiej przedmiot otrzymują certyfikat z

Uwagi: