Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20204f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Organizacja produkcji zwierzęcej w UEKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Marian KuczajJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zdobywa wiedzę praktyczną o uregulowaniach prawnych dotyczących spełnienia standardów w dziedzinie ochrony środowiska, zwierząt gospodarskich i konsumenta a uzyskaniem dopłat bezpośrednich oraz o zarządzaniu fermą zwierząt gospodarskich. W szczególności zna różne formy organizacji gospodarstw, systemy utrzymania, obrotu i transportu zwierząt; nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej oraz metody oceny jakości surowców zwierzęcych w świetle wymogów UE.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwoli zarządzać fermą zwierząt gospodarskich świetle zasad wzajemnej zgodności (ang. cross-compliance); na podjęcie pracy w instytucjach pracujących w otoczeniu rolnictwa; praktycznie wykorzystać uregulowania prawne dotyczące spełnienia standardów w dziedzinie ochrony środowiska, zwierząt gospodarskich i konsumenta a uzyskaniem dopłat bezpośrednich.Wymagania wstępne:
Hodowla szczegółowa zwierząt gospodarskich.Treści kształcenia:
Zarządzanie stadem zwierząt w gospodarstwie, organizacja hodowli zwierząt gospodarskich, systemy utrzymania zwierząt, nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny, jaj, jakość produktów zwierzęcych, standardy higieniczne, dobrostan zwierząt oraz ochrona środowiska w produkcji zwierzęcej, znakowanie i identyfikacja zwierząt oraz rynek produktów zwierzęcych w świetle uregulowań prawnych Unii Europejskiej.Literatura:
Grandin T. (2007). Livestock handling & transport (Postepowanie i transport ze Zwierzętami). Wyd. CABI, WB, ISBN 13: 978-1-84593-219-0.
Kuczaj M. (2009). Hodowla bydła i produkcja mleka, Wyd. II, Nr ISBN 83-917716-0-1.
Litwińczuk i wsp. (2004). Surowce zwierzęce. Wyd. PWRiL Warszawa, Nr ISBN 83-09-01783-9.
Małysz J., Trziszka T. (1998): Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej. Nr ISBN 83-87866-00-8.
Urban R. i wsp. (2008). Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową. Wyd. IERiGŻ, Warszawa nr 90.
Zombirt J. (2008). Mechanizmy rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Wyd. Difin, Warszawa.
Inne: Dzienniki ustaw, Dyrektywy unijne, Biuletyn Informacyjny MRiRW, Medycyna Wet., Przegląd Hod., Top Agrar, Życie Weterynaryjne.Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia: 70%.Uwagi: