Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20214f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Produkcja mleka w gospodarstwach specjalistycznychKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Marian KuczajJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu powinien znać zasady planowania, organizacji i prowadzenia stada krów w wielkostadnych fermach bydła, wiedzieć jakimi metodami określić skład i jakość mleka, umieć wykorzystać wiedzę z innych przedmiotów (budownictwo, mechanizacja, ekonomika, profilaktyka i prewencja) dotyczących produkcji mleka surowego zgodnie z wymogami unijnymi. Kompetencje:
Ukończenie przedmiotu umożliwia studentowi podjęcie pracy w gospodarstwie specjalistycznym zajmującym się hodowlą bydła mlecznego, a także w laboratorium oceny mleka.Wymagania wstępne:
ogólna hodowla zwierząt, chów i hodowla bydła
Treści kształcenia:
Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w specjalizacji bydlęcej; wybór rasy, zakres i kierunki doskonalenia stada; planowanie bazy paszowej; planowanie technologii produkcji (organizacja stada, żywienie, utrzymanie, pielęgnacja, reprodukcja, dojenie), nowoczesne rozwiązania budowlane i technologiczne obiektów inwentarskich dla bydła mlecznego, przygotowanie zwierząt do wystaw i pokazów hodowlanych, ćwiczenia terenowe; kurs w zakresie metod oceny składu i jakości mleka zakończony certyfikatem.Literatura:
Kuczaj M. (2010): Hodowla bydła – Standardy unijne i krajowe. Wyd. UP Wrocław.
Litwińczuk Z., Szulc T. (praca zbiorowa - 2005). Hodowla i użytkowanie bydła, PWiRL Warszawa;
Kuczaj M. (2001). Skutki krzyżowania i kojarzenia bydła w Polsce w latach 1946-1997. Monografia XXIII, Wyd. AR Wrocław 2001, ss. 297;
Wierzbowski S., Żukowski K. (2007). Rozród bydła, Wyd. KOS – Balice;
Ziajka S. (1997). Mleczarstwo – Zagadnienia wybrane. Wyd. ART. Olsztyn;
Czasopisma rolnicze: Przegląd hodowlany, Hodowla bydła, Hodowca bydła, Hoduj z głową, TopAgrar, Med. Wet., opracowania z zakresu budownictwa i technologii produkcjiMetody oceny:
zaliczenie ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia – 70%Uwagi: