Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10135f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
ImmunologiaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna Chełmońska-SoytaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student po zakończonym kursie :
Wiedza:
- wyjaśnia podstawowe mechanizmy odporności swoistej i nieswoistej u ssaków w tym mechanizmy odporności jelitowej
- opisuje główne alergeny pokarmowe
-objaśnia główne strategie ograniczające alergiczność pokarmów
-wskazuje zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji przeciwciał rekombinowanych
-wskazuje cele i opisuje metody immunizacji czynnej
-opisuje podstawowe metody uzyskiwania antygenów szczepionkowych i projektowania szczepionek
Umiejętności:
- wykonuje proste testy oparte na reakcji antygen-przeciwciało w tym metodę podwójnej immunodyfuzji i test ELISA
- opisuje i interpretuje wyniki badań cytometrycznych
- analizuje zagrożenia zdrowotne substancjami o właściwościach alergizujących pochodzenia żywieniowegoKompetencje:
Student posiada świadomość korzyści i zagrożeń zdrowia człowieka i zwierząt wynikających zastosowań metod biotechnologicznych w przemyśle farmaceutycznym i żywieniowymWymagania wstępne:
Wiadomości podstawowe z zakresu biologii, biochemii i genetyki Treści kształcenia:
Narządy i komórki biorące udział w reakcjach odpornościowych, podłoże molekularne rozpoznania antygenu, receptory rozpoznające wzorce i ich ligandy, przeciwciała, budowa i funkcja, źródła różnorodności, biotechnologiczne metody uzyskiwania przeciwciał: przeciwciała monoklonalne, biblioteki fagowe, transgeneza; antygeny, reakcja-antygen przeciwciało, prezentacja antygenu, główny kompleks zgodności tkankowej, receptory BCR i TCR, aktywacja limfocytów, sposoby komunikacji pomiędzy limfocytami, cytokiny, odporność jelitowa, alergie pokarmowe, alergeny w żywności, modulacja odporności swoistej i nieswoistej drogą pokarmową, (probiotyki, nutraceutyki, naturalne składniki pokarmowe), niedobory immunologiczne tła żywieniowego, odporność przeciwzakaźna i immunizacja, szczepionki uzyskiwane metodami biotechnologicznymi, mechanizmy immunologicznego rozpoznania antygenów nowotworowychLiteratura:
1. Podstawy Immunologii. Ptak W., Ptak M., Szczepanik M. PZWL, 2008
2. Immunologia . Male D., Brostoff J., Roth D., Roitt I. Urban I Partner, 2008
3. Materiały wykładowe i ćwiczeniowe dostępne na platformie EDUWET
4. Immunologia, pod red. Gołąb i wsp., PWN, 2009 Metody oceny:
Obowiązkowa obecność na ćwiczeniach, zaliczenie dwóch sprawdzianów pisemnych w trakcie kursu, egzamin pisemny (60% prawidłowych odpowiedzi).Uwagi: