ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10135f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Immunologia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 12 / 0
Prowadzący: dr hab. Anna Chełmońska-Soyta
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po zakończonym kursie : Wiedza: - wyjaśnia podstawowe mechanizmy odporności swoistej i nieswoistej u ssaków w tym mechanizmy odporności jelitowej - opisuje główne alergeny pokarmowe -objaśnia główne strategie ograniczające alergiczność pokarmów -wskazuje zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji przeciwciał rekombinowanych -wskazuje cele i opisuje metody immunizacji czynnej -opisuje podstawowe metody uzyskiwania antygenów szczepionkowych i projektowania szczepionek Umiejętności: - wykonuje proste testy oparte na reakcji antygen-przeciwciało w tym metodę podwójnej immunodyfuzji i test ELISA - opisuje i interpretuje wyniki badań cytometrycznych - analizuje zagrożenia zdrowotne substancjami o właściwościach alergizujących pochodzenia żywieniowego

Kompetencje: Student posiada świadomość korzyści i zagrożeń zdrowia człowieka i zwierząt wynikających zastosowań metod biotechnologicznych w przemyśle farmaceutycznym i żywieniowym

Wymagania wstępne: Wiadomości podstawowe z zakresu biologii, biochemii i genetyki

Treści kształcenia: Narządy i komórki biorące udział w reakcjach odpornościowych, podłoże molekularne rozpoznania antygenu, receptory rozpoznające wzorce i ich ligandy, przeciwciała, budowa i funkcja, źródła różnorodności, biotechnologiczne metody uzyskiwania przeciwciał: przeciwciała monoklonalne, biblioteki fagowe, transgeneza; antygeny, reakcja-antygen przeciwciało, prezentacja antygenu, główny kompleks zgodności tkankowej, receptory BCR i TCR, aktywacja limfocytów, sposoby komunikacji pomiędzy limfocytami, cytokiny, odporność jelitowa, alergie pokarmowe, alergeny w żywności, modulacja odporności swoistej i nieswoistej drogą pokarmową, (probiotyki, nutraceutyki, naturalne składniki pokarmowe), niedobory immunologiczne tła żywieniowego, odporność przeciwzakaźna i immunizacja, szczepionki uzyskiwane metodami biotechnologicznymi, mechanizmy immunologicznego rozpoznania antygenów nowotworowych

Literatura: 1. Podstawy Immunologii. Ptak W., Ptak M., Szczepanik M. PZWL, 2008 2. Immunologia . Male D., Brostoff J., Roth D., Roitt I. Urban I Partner, 2008 3. Materiały wykładowe i ćwiczeniowe dostępne na platformie EDUWET 4. Immunologia, pod red. Gołąb i wsp., PWN, 2009

Metody oceny: Obowiązkowa obecność na ćwiczeniach, zaliczenie dwóch sprawdzianów pisemnych w trakcie kursu, egzamin pisemny (60% prawidłowych odpowiedzi).

Uwagi: