Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10140f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Podstawy żywieniaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 12 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy składników pokarmowych występujących w produktach spożywczych. Student potrafi zidentyfikować i wskazać czynniki ryzyka otyłości, nadwagi, miażdżycy i cukrzycy. Student umie zdefiniować wybrane schorzenia dietozależne. Student potrafi formułować skutki niewłaściwego odżywiania się. Student potrafi rozpoznać i identyfikować zagrożenia związane z niewłaściwym odżywianiem się. Student potrafi wyszukać i wytłumaczyć cele stosowania diet i nutrigenomiki w żywieniu.
Umiejętności
Student potrafi zaprojektować i zaprezentować różne programy edukacyjne w zakresie żywienia człowieka. Student potrafi analizować i formułować cele zastosowania i wykorzystywania różnych diet. Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z odczynnikami chemicznymi Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych składników pokarmowych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje uzyskane wyniki w aspekcie wpływu na organizm człowieka. Student obsługuje wybrane programy żywieniowe. Student potrafi wyszukiwać i posłużyć się informacjami dotyczącymi różnych zagadnień związanych z żywieniem człowieka.
Kompetencje:
Student ma świadomość postępowania zgodne z zasadami etyki. Ma świadomość odpowiedzialności za wdrażanie różnych programów profilaktycznych w społeczeństwie. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia w społeczeństwie. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania. Wymagania wstępne:
chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia, podstawy genetyki.Treści kształcenia:
Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa. Charakterystyka i zastosowanie różnych diet w wybranych schorzeniach i stanach fizjologicznych.
Literatura:
1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000
2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000
3. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000
4. Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998
5.Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995
6.„Podstawy nauki o żywieniu człowieka” – red. J. Biernat, WUP, 2009
7.Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
8. „Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu” J. Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska, PWN Warszawa 2004
Metody oceny:
pisemne zaliczenie wykładów, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.Uwagi: