ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10140f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Podstawy żywienia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 12 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy składników pokarmowych występujących w produktach spożywczych. Student potrafi zidentyfikować i wskazać czynniki ryzyka otyłości, nadwagi, miażdżycy i cukrzycy. Student umie zdefiniować wybrane schorzenia dietozależne. Student potrafi formułować skutki niewłaściwego odżywiania się. Student potrafi rozpoznać i identyfikować zagrożenia związane z niewłaściwym odżywianiem się. Student potrafi wyszukać i wytłumaczyć cele stosowania diet i nutrigenomiki w żywieniu. Umiejętności Student potrafi zaprojektować i zaprezentować różne programy edukacyjne w zakresie żywienia człowieka. Student potrafi analizować i formułować cele zastosowania i wykorzystywania różnych diet. Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z odczynnikami chemicznymi Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych składników pokarmowych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje uzyskane wyniki w aspekcie wpływu na organizm człowieka. Student obsługuje wybrane programy żywieniowe. Student potrafi wyszukiwać i posłużyć się informacjami dotyczącymi różnych zagadnień związanych z żywieniem człowieka.

Kompetencje: Student ma świadomość postępowania zgodne z zasadami etyki. Ma świadomość odpowiedzialności za wdrażanie różnych programów profilaktycznych w społeczeństwie. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia w społeczeństwie. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.

Wymagania wstępne: chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia, podstawy genetyki.

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa. Charakterystyka i zastosowanie różnych diet w wybranych schorzeniach i stanach fizjologicznych.

Literatura: 1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000 3. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000 4. Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998 5.Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995 6.„Podstawy nauki o żywieniu człowieka” – red. J. Biernat, WUP, 2009 7.Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę) 8. „Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu” J. Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska, PWN Warszawa 2004

Metody oceny: pisemne zaliczenie wykładów, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.

Uwagi: