Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10142o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Projektowanie technologiczneKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 48 / 0Prowadzący:
dr inż. Zbigniew JaniszynJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
zna zasady i metody obowiązujące przy projektowaniu, definiuje problem projektowy, identyfikuje zagadnienia do opracowania, wybiera sposób postępowania i metodykę opracowania poszczególnych zagadnień, tłumaczy zaproponowane w projekcie rozwiązania, objaśnia przebieg zaprojektowanego procesu produkcyjnego.
Umiejętności
weryfikuje procesy technologiczne i metody produkcji pod kątem efektywności, wykonuje bilans masowy procesu technologicznego i produkcyjnego, dobiera urządzenia technologiczne, magazynowe i transportowe, opracowuje system transportu wewnętrznego, korzysta z dokumentacji technicznej urządzeń – dostępnej w postaci katalogów, sporządza plan przestrzennego rozmieszczenia procesu produkcyjnego, opracowuje część technologiczną projektu dotyczącego jednostki produkcyjnej (małego zakładu, oddziału, linii produkcyjnej) związanej z przemysłem spożywczym.
Kompetencje:
współpraca z innymi członkami zespołu projektowego, postrzeganie relacji między wyposażeniem projektowanej jednostki produkcyjnej a bezpieczeństwem zatrudnionych pracowników, świadomość wpływu projektowanej jednostki na otaczające środowisko, zorientowanie na obniżanie energochłonności procesu produkcyjnego.
Wymagania wstępne:
Podstawowa wiedza z przedmiotów : matematyki, fizyki, chemii rysunku technicznego, maszynoznawstwa, inżynierii procesowej, technologii ogólnej.Treści kształcenia:
Podstawowe pojęcia związane z procesem inwestycyjnym jednostki produkcyjnej (zakładu, oddziału, linii produkcyjnej). Rola inżyniera technologa w procesie inwestycyjny. Dokumentacja projektowa inwestycji. Projektowanie procesu technologicznego. Wybór metody produkcji. Dobór urządzeń technologicznych. Zestawienie linii produkcyjnej. Organizacja procesu produkcyjnego. Projektowanie magazynów. Projektowanie transportu wewnętrznego. Wytyczne systemu kontroli produkcji. Plan przestrzennego rozmieszczenia procesu produkcyjnego. Wskaźniki techniczno-ekonomiczne projektowanej jednostki produkcyjnej.Literatura:
1. Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M.: Development of technologies of food processing plants. Ed. Warsaw Agricultural University, 2011. 2. Outline design of food processing plants. Edited by Mieczyslaw Dłużewskiego. Warsaw, WNT 1987. 3. Joseph Szarawara, Jerzy Piotrowski: Fundamentals of chemical technology. Warsaw, WNT 2010. 4. Bogdan Raczkowski: Health and safety in practice. Ed. 12th Gdańsk, Center for Counseling and Personnel Training, 2009. 5. W. Korzeniowski: Legal basis for investment and construction process. Warsaw, Legal Publisher 2000. 6. Process engineering and food industry equipment. Edited by Peter P. Lewicki. Ed. 4th Ed. WNT Warsaw 2005. 7. Ledakowicz S. Biochemical Engineering. Ed. WNT Warsaw 2011. 8. Fundamentals of industrial biotechnology. Collective work. Red. W Bednarski. Ed. WNT, Warsaw 2007.Metody oceny:
ustna obrona indywidualnie wykonanego projektu.Uwagi: