Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20179f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Biokataliza w produkcji żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna Rodziewicz, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna możliwości wykorzystania egzo- i endogennych enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej - rozpoznaje żywność pozbawioną wolnych rodników - oszacuje nutraceutyki - rozróżnia triacyloglicerole i strukturyzowane lipidy – przewiduje możliwości modyfikowania białek i polisacharydów – oszacuje celowość enzymatycznej modyfikacji składników żywności.
Umiejętności
Student potrafi opracować nowy produkt żywnościowy lub zmodyfikować tradycyjny – umie zweryfikować obróbkę technologiczną, z zachowaniem aktywności enzymów lub z ich denaturacją – jest zdolny do opracowania aplikacji różnych biokatalizatorów – może zaprojektować biokatalityczne otrzymywanie: cyklicznych dekstryn, biosurfaktantów, bioaktywnych peptydów o funkcji hormonalnej, terapeutycznej, antyanorektycznej i innej.
Kompetencje:
Wykazuje zrozumienie ważnej funkcji enzymów w produkcji żywności. Ma świadomość niewykorzystanych dotychczas możliwości polepszenia jej walorów zdrowotnych. Rozumie potrzebę ciągłego kształcenia, celem sprostania wymaganiom obecnych czasów.
Wymagania wstępne:
Biochemia, enzymologia, technologia żywności, mikrobiologia.Treści kształcenia:
Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia składników żywności, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy.Literatura:
1.Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005;
2.Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008;
3.Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudziz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 4.Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000.
Metody oceny:
Egzamin pisemny
Uwagi: