Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20187f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Flawonoidy w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczymKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Edyta Kostrzewa-SusłowJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student wskazuje zależności miedzy strukturą związku flawonoidowego, a jego właściwościami. Charakteryzuje rolę związków flawonoidowych zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych.
Umiejętności
Student pojektuje biokatalizowane reakcje związków flawonoidowych i weryfikuje je pod kątem uzyskania nowych pochodnych o interesujących właściwościach biologicznych.
Kompetencje:
Student posiada świadomość dobroczynnej mocy związków flawonoidowych w walce z chorobami cywilizacyjnymiWymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemiaTreści kształcenia:
Budowa i klasyfikacja flawonoidów. Rola flawonoidów w organizmach roślinnych. Właściwości biologiczne flawonoidów. Struktura a właściwości przeciwutleniające. Przyswajanie i metabolizm związków flawonoidowych. Mikrobiologiczne i enzymatyczne transformacje flawonoidów. Flawonoidy nie występujące w przyrodzie, ich właściwości i zastosowanie. Związki kompleksowe bioflawonoidów i ich pochodnych z jonami metali. Flawonoidy jako nutraceutyki.Literatura:
1.Di Carlo G., Mascolo N., Izzo A.A., Capasso F. (1999) Flavonoids: old and new aspects of a class of natural
therapeutic drugs. Life Science, 65, 4, 337-353.
2.Harborne J.B. (1988) The Flavonoids, Chapman and Hall, London, 1988.
3.Harborne J.B.(1997) Ekologia biochemiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1997.
4.Harborne J.B., Baxter H. (1999) The Handbook of Natural Flavonoids, John Wiley & Sons, Chichester, 1999.
5.Kączkowski J. (1993) Biochemia roślin, tom 2, PWN, Warszawa, 1993.
Metody oceny:
Egzamin pisemnyUwagi: