ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20188f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Postępy w słodownictwie
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Po ukończeniu kursu student zna charakterystykę rolniczo-technologiczną różnych, także nowych, odmian jęczmienia browarnego; ma wiedzę z zakresu współczesnych rozwiązań w produkcji słodu; rozumie wpływ warunków technologicznych na przebieg i efekty przemian w procesie słodowania ziarna; formułuje kryteria oraz sposoby oceny słodów pilzneńskich i specjalnych; rozróżnia klasyczne i nowoczesne metody otrzymywania brzeczki piwowarskiej. Umiejętności Student określa przydatność ziarna jęczmienia do celów słodowniczych, potrafi dobrać i kontrolować parametry poszczególnych etapów otrzymywania słodów różnego typu; potrafi ocenić wartość technologiczną słodów i na jej podstawie zaprojektować proces zacierania.

Kompetencje: Student dba o powierzone stanowisko pracy; wie, jakie znaczenie ma aktywna postawa oraz współpraca w grupie; wyraża swoje opinie i konfrontuje je ze zdaniem innych; jest zdolny do wypracowania optymalnych rozwiązań; jest otwarty na nowe zadania.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji

Treści kształcenia: Charakterystyka rolniczo-technologiczna jęczmienia browarnego. Wartość użytkowa nowych odmian jęczmienia browarnego. Biochemiczne oraz technologiczne aspekty tradycyjnego i nowoczesnego słodowania. Możliwości optymalizacji procesów w technologii słodów pilzneńskich i specjalnych. Ochrona słodu przed aktywnością epifitycznej mikroflory ziarna. Kryteria oceny słodów pilzneńskich i specjalnych. Proces zacierania słodów i jego modyfikacje.

Literatura: 1. Technologia słodu i piwa, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999; 2. Browarnictwo, Pazera T., Rzemieniuk T., WSiP, W-wa, 1998. 3. Malts and Malting, ed. Briggs D.E., Blackie Academic London 1998; 4. Malting Technology. EBC Symposium Monograph XXIII, Andernach,1994; 5. Brauwelt International, Journal of the Institute of Brewing, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Agro-Przemysł.

Metody oceny: Egzamin ustny lub pisemny.

Uwagi: