Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20189f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Postępy w browarnictwieKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student rozpoznaje klasyczne i nowe metody fermentacji piwowarskiej; wie jakie są możliwości intensyfikacji produkcji piwa; wyjaśnia przebieg procesów fermentacyjnych w tankach TCS; zna zalety i wady technologii High Gravity Brewing; zna możliwości wykorzystania unieruchomionych komórek drożdży w procesie fermentacji i dojrzewania piwa; opisuje nowe rozwiązania w zakresie koloidalnej i biologicznej stabilizacji piwa.
Umiejętności
Student rozwiązuje problemy związane z doborem surowców oraz właściwych warunków produkcji piwa w różnych technologiach; stosuje metody sensorycznej i instrumentalnej oceny piwa.
Kompetencje:
Student wie, jakie znaczenie ma aktywna postawa oraz współpraca w grupie; jest zdolny do wyrażania swojego zdania oraz wypracowywania optymalnych rozwiązań; jest otwarty na nowe zadania.Wymagania wstępne:
Biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji
Treści kształcenia:
Charakterystyka chmielu i jego przetworów. Budowa tanków cylindryczno-stożkowych (TCS). Przebieg i kontrolowanie procesów fermentacyjnych w tankach TCS. Metody prowadzenia fermentacji piw. Możliwości intensyfikacji produkcji piwa: metody High Gravity Brewing, technologie fermentacji i dojrzewania piwa z komórkami unieruchomionymi. Nowe rozwiązania w zakresie koloidalnej i biologicznej stabilizacji piwa. Metody i zasady instrumentalnej oraz sensorycznej oceny piwa. Składniki piwa. Znaczenie fizjologiczne i żywieniowe piwa.
Literatura:
1. Technologia słodu i piwa, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999;
2. Browarnictwo, Pazera T., Rzemieniuk T., WSiP, W-wa, 1998.
3. Brauwelt International, Journal of the Institute of Brewing, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Agro-Przemysł.
Metody oceny:
Egzamin ustny lub pisemny.
Uwagi: