Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20190f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Gospodarka drożdżami w browarzeKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Ewelina DziubaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student ma wiedzę o prowadzeniu fermentacji piwowarskiej; rozpoznaje typy fermentacji; opisuje znaczenie produktów ubocznych fermentacji w kształtowaniu cech organoleptycznych piwa; identyfikuje i wskazuje sposoby eliminacji zakażeń w trakcie procesu; objaśnia zasady zarządzania drożdżami w browarze.
Umiejętności
Student ocenia przydatność i aktywność drożdży piwowarskich; rozwiązuje podstawowe problemy związane z propagacją drożdży oraz procesem fermentacji brzeczki piwowarskiej; potrafi zaprojektować proces oraz przygotować stanowisko do prowadzenia fermentacji w warunkach laboratoryjnych.
Kompetencje:
Student wykazuje aktywną postawę w pracy zespołowej; ma świadomość zagrożeń wynikających z braku zachowania higieny w czasie prac fermentacyjnych (możliwość wystąpienia zakażeń produktu); dba o powierzone stanowisko pracy, przestrzegając obowiązujących zasad bezpieczeństwa. Wymagania wstępne:
Biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji
Treści kształcenia:
Charakterystyka zdolności fermentacyjnych drożdży piwowarskich, metody oznaczania ich aktywności. Produkty uboczne fermentacji i ich znaczenie w kształtowaniu cech organoleptycznych piwa w technologii klasycznej i HG. Warunki stresowe dla drożdży piwowarskich. Podstawy genetyczne i środowiskowe procesu flokulacji. Konwencjonalne i nowoczesne metody propagacji drożdży. Zasady efektywnej gospodarki drożdżami w browarze. Zakażenia drożdżowe i bakteryjne piwa.Literatura:
1. Brewing Microbiology, (eds) Priest F. G., Campbell I., Chapman &Hall, London 1996;
2. Brewing Yeast and Fermentation, Boulton C., Quain D., Wiley-Blackwell, 2006;
3. Brauwelt International, Journal of the Institute of Brewing.
Metody oceny:
Egzamin pisemny lub ustny.
Uwagi: