Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20191f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Ekonomiczna i bezodpadowa produkcja etanoluKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Joanna Kawa-RygielskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student wymienia nowoczesne kierunki rozwoju gorzelnictwa; posiada wiedzę na temat możliwości obniżenia kosztów i intensyfikacji produkcji etanolu oraz zastosowania odpowiednich do tych celów mikroorganizmów; zna nowoczesne rozwiązania technologiczne w produkcji etanolu oraz wskazuje możliwości poprawy produktywności etanolu; rozróżnia i opisuje niekonwencjonalne metody zagospodarowania produktów ubocznych gorzelni; objaśnia metody odwadniania etanolu.
Umiejętności
Student analizuje cechy surowców gorzelniczych i ocenia ich przydatność do procesu intensywnej produkcji etanolu; planuje i dobiera rozwiązania technologiczne spełniające kryteria energooszczędnej, bezodpadowej produkcji etanolu; ocenia wpływ warunków intensywnej produkcji etanolu metodą VHG na cechy drożdży gorzelniczych; dobiera metody odwadniania bioetanolu i zagospodarowania wywaru.
Kompetencje:
Student wykazuje zrozumienie przebiegu procesów technologicznych mających na celu zapewnienie warunków intensywnej produkcji etanolu na cele paliwowe; wykazuje aktywną postawę podczas zajęć; wyraża swoje opinie i konfrontuje je ze zdaniem grupy; ma świadomość roli jaką odgrywa zdobyta wiedza w praktyce technologicznej; potrafi współpracować w zespole w celu opracowania modyfikacji procesu technologicznego.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacjiTreści kształcenia:
Bioetanol – alternatywne źródło energii. Niekonwencjonalne surowce do produkcji etanolu. Zagadnienia intensyfikacji produkcji etanolu. Technologie VHG, SSF. Fermentacja etanolowa pod obniżonym ciśnieniem. Unieruchomione komórki drożdży w produkcji etanolu. Czynniki stresujące komórki drożdży w warunkach intensywnej produkcji etanolu. Metody odwadniania etanolu. Wykorzystanie produktów ubocznych fermentacji etanolowej do produkcji biogazu i granulatu DDGS. Literatura:
1.Yeast Sugar Metabolism, Genetics, Biotechnology and Application, (eds) Zimmerman F.K., Entian K.D., Technomic Publishing Company Inc., 1997.
2.Appl. Microbiol. Biotechnol., Appl. Environ. Microbiol., Appl. Biochem. Biotechnol., Enzyme Mikrob. Technol., Biotechnol. Bioeng., Crit. Reviews Biotechn.
Metody oceny:
Egzamin pisemnyUwagi: