Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20193f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Kinetyka fermentacji etanolowejKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Zbigniew JaniszynJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna zasady bilansowania procesu z udziałem mikroorganizmów; opisuje proces fermentacji pod względem kinetycznym; tłumaczy proces fermentacji okresowej i ciągłej, proponuje sposób i warunki prowadzenia procesu fermentacji.
Umiejętności
Student dobiera skład podłoża fermentacyjnego; oblicza wydajność procesu; sporządza bilans cieplny procesu; dobiera model kinetyczny procesu; przeprowadza proces fermentacji w warunkach optymalnych; ocenia przebieg procesu.
Kompetencje:
Student ma świadomość wpływu kinetyki procesu i warunków jego przebiegu na ilość ścieków i zapotrzebowanie energii.Wymagania wstępne:
podstawowe wiadomości z następujących przedmiotów: matematyka, chemia, chemia fizyczna, mikrobiologia, biochemia, bioinżynieria.Treści kształcenia:
Elementarny skład mikroorganizmów. Bilans wzrostu drobnoustrojów. Ograniczenia bilansowe wzrostu. Kinetyka reakcji enzymatycznej. Problem inhibicji. Równania kinetyczne fermentacji. Fermentacja okresowa. Fermentacja ciągła. Produktywność bioreaktora. Wydajność procesu.
Literatura:
1. Szewczyk K.W.: Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. Warszawa 2005.
2. Podstawy biotechnologii przemysłowe. Praca zbiorowa. Red. Bednarski W. Wyd. WNT. Warszawa 2007.
3. Ledakowicz S.: Inżynieria biochemiczna. Wyd. WNT. Warszawa 2011.
Metody oceny:
Kolokwium pisemne.Uwagi: