Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20194f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Trendy w technologii napojów alkoholowychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Barbara FoszczyńskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student ma ogólną wiedzę o kierunkach rozwoju rynku alkoholowego; zna kategorie napojów alkoholowych; wymienia przykłady produktów skierowanych do wybranych grup konsumentów; zna charakterystykę oraz sposoby wykorzystania surowców do produkcji piw specjalnych, miodów pitnych, win gronowych oraz napojów spirytusowych, posiada wiedzę z zakresu typowych oraz nowych rozwiązań stosowanych w technologii wybranych napojów alkoholowych.
Umiejętności
Student klasyfikuje napoje alkoholowe; rozpoznaje podstawowe komponenty napojów, wskazuje i opisuje charakterystyczne cechy napoju danego typu.
Kompetencje:
Student jest otwarty na współpracę w zespole w zakresie wdrażanie nowych rozwiązań technologicznych; jako konsument napojów alkoholowych prezentuje właściwą postawę społeczną, kieruje się kulturą osobistą, postępuje zgodnie z zasadami etyki.Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji
Treści kształcenia:
Charakterystyka rynku napojów alkoholowych. Wybrane aspekty produkcji niekonwencjonalnych napojów piwnych. Klasyczne i nowe rozwiązania w technologii win gronowych zwykłych, wzmacnianych i musujących. Wyroby spirytusowe – klasyfikacja. Charakterystyka surowców oraz zasady zestawiania napojów spirytusowych. Podstawy technologii i charakterystyka wódek naturalnych. Procesy zachodzące w czasie uszlachetniania wódek naturalnych. Komponenty aromatu napojów alkoholowych. Alkohole znane i mniej znane.Literatura:
1. Fermented Beverage Production, (eds) Lea A.G.H., Piggott J.R., Plenum Publishers, New York 2003;
2. Technologia wódek, Cieślak J., Lasik H, WNT, W-wa 1979;
3. Brauwelt International, Journal of the Institute of Brewing, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Agro-Przemysł.
Metody oceny:
Egzamin pisemny lub ustny Uwagi: