Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
IBS20072o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Obiekty przetwórstwa rolno-spozywczegoKierunek:
BudownictwoTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Włodzimierz BiałasJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę teoretyczną na temat zasad projektowania obiektów przemysłu rolno-spożywczego a w szczególności zakładów przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Student potrafi zaplanować układ funkcjonalny pomieszczeń w poznanych typach obiektów, dobrać maszyny i urządzenia technologiczne. Jest w stanie samodzielnie zaprojektować układ konstrukcyjny budynków i rozwiązania materiałowe jego przegród oraz opracować koncepcję zagospodarowania działki, na której planuje się lokalizację obiektów przemysłowych.Kompetencje:
Ukończenie przedmiotu umożliwia projektowanie układów funkcjonalnych, rozwiązań konstrukcyjnych oraz budowlanych obiektów w zakładach przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.Wymagania wstępne:
przedmioty ze studiów pierwszego stopnia: produkcja rolnicza, budownictwo ogólne, planowanie przestrzenne, mechanika gruntów i fundamentowanie, konstrukcje betonowe, konstrukcje metalowe, instalacje budowlane.Treści kształcenia:
Przemysł rolno-spożywczy: charakterystyka ogólna i rodzaje obiektów związanych z rodzajem surowców i formą przetwórstwa. Charakterystyka procesów technologicznych przetwórni owoców i warzyw. Metody utrwalania produktów – zamrażanie, kwaszenie. Procesy technologiczne w obiektach młynów i kaszarni. Obiekty przetwórstwa produktów zwierzęcych-ubojnie, masarnie. Wytyczne projektowania wielkości i przykłady układów funkcjonalnych pomieszczeń głównych i pomocniczych w obiektach przetwórczych.
Literatura:
Mieszkowski Z.: Elementy projektowania architektonicznego. Arkady, Warszawa 1975; Neufert P.: Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego. Arkady, Warszawa 1995; Praca zbiorowa pod red. Dłużewski M.: Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 1987; Olszewski A.: Technologia przetwórstwa mięsa, WNT, Warszawa 2002; Teschich A., Wiśniewska M.: Architektura i budownictwo wiejskie. PWN, Warszawa 1974; Czapp M., Charun H.: Bilans cieplny pomieszczeń chłodni. Wyd. WSI, Koszalin 1995.Metody oceny:
obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny za przedstawiony projekt, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy niezbędnej do zaliczenia: 60%Uwagi: