Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
IBS10063o12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Produkcja rolnicza – działy wybraneKierunek:
BudownictwoTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz SzulcJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student umie rozróżniać i zna właściwości roślin uprawnych, warzywnych i sadowniczych oraz zna sposoby ich przechowywania. Zna zasady nawożenia naturalnego i mineralnego roślin oraz zasady stosowania środków ochrony roślin. Umie scharakteryzować nowoczesne kierunki gospodarowania i zasad wyboru kierunku produkcji rolniczej. Zna podstawowe gatunki zwierząt gospodarskich oraz zasady ich żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania. Zna podstawowe wymagania zwierząt w odniesieniu do środowiska i zasady tworzenia optymalnych warunków ich utrzymania i użytkowania.Kompetencje:
student potrafi obliczyć zapotrzebowanie zwierząt na pasze oraz obliczyć wielkość powierzchni użytków rolnych niezbędnych do ich wyprodukowania. Student zna zasady projektowania technologii produkcji bydła, świń, owiec i drobiu, planowania liczby stanowisk dla zwierząt. i niezbędnych powierzchni magazynów.Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Zadania i systemy produkcji rolniczej w Polsce i na świecie. Nowoczesne kierunki produkcji w gospodarce rolnej. Wymagania przyrodnicze w produkcji roślin uprawnych. Przechowalnictwo płodów rolnych, pasz , nawozów, środków chemicznych i środków ochrony roślin. Znaczenie produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarce żywnościowej. Charakterystyka poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, ich wymagania i kierunki produkcji. Zasady żywienia zwierząt. Higiena środowiska hodowlanego. Pomieszczenia dla zwierząt i sposoby utrzymania. Ekologia i jej znaczenie w chowie zwierząt.Literatura:
Trybała M. 1999. Produkcja i przechowywanie płodów rolnych. Wyd. AR we Wrocławiu.
Pikut K., Pawła H. 1999. Podstawy rolnictwa dla inżynierów kształtowania środowiska.. Wyd. SGGW, Warszawa
Szulc i wsp. 2005. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR we Wrocławiu.
Metody oceny:
zaliczenie wykładów; minimalny zasób wiedzy – 60%. Uwagi: