Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
IISS10061o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Rolnicze podstawy kształtowania środowiskaKierunek:
Inżynieria ŚrodowiskaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 24 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. inż. Lech NowakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna i umie rozróżniać rośliny uprawne, warzywnicze i sadownicze oraz podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt hodowlanych. Zna nowoczesne kierunki w gospodarce rolnej i zasady BHP przy postępowaniu z nawozami naturalnymi, mineralnymi i środkami ochrony roślin. Wie, jakimi metodami ustalane są potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin uprawnych oraz jakimi metodami prowadzi się nawodnienia deszczowanie roślin uprawnych.Kompetencje:
Student może praktycznie obliczyć dla warunków gospodarstw strukturę użytków rolnych i zasiewów, preliminarz i bilans pasz, zapotrzebowanie i produkcję nawozów naturalnych, ułożyć zmianowanie i zaplanować rotację dla wybranego kompleksu rolniczej przydatności gleb.Wymagania wstępne:
brakTreści kształcenia:
Zadania rolnictwa w Polsce i na świecie; wymagania agrotechniczne i przyrodnicze roślin; zadania, technika i technologia uprawy roli; zasady siewu, pielęgnowania i zbioru roślin; podstawy zmianowania; ogólne wiadomości o produkcji zwierzęcej; klasyfikacja i charakterystyka pasz; nowoczesne kierunki w gospodarce rolnej UE i systemy produkcji rolniczej.Literatura:
Dzieżyc D., Dzieżycowa D.: Podstawy rolnictwa, PWRiL, Warszawa, 1983.
Nowak L.: Rolnictwo działy wybrane, Wyd AR we Wrocławiu, 1997.
Chmura K., Dzieżyc J., Rojek S., Trybała M.: Technologia produkcji rolniczej. Wyd. AR Wrocław, 1999.
Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń i wykładów, minimalny zasób wiedzy-60%Uwagi:
Wykład 1. Zadania rolnictwa (produkcja żywności dla ludzi i pasz dla zwierząt, dostarczanie surowca dla różnych gałęzi przemysłu), działy produkcji rolniczej (produkcja roślinna, zwierzęca oraz przetwórstwo rolno-
-spożywcze).
Wykład 2 i 3. Środowisko przyrodnicze w Polsce oraz jego przydatność dla produkcji rolniczej (omówienie najważniejszych czynników przyrodniczych i antropogenicznych pod kątem zaspokojenia potrzeb roślin uprawnych).
Wykład 4. Wymagania przyrodnicze i antropogeniczne roślin (wymagania klimatyczne, glebowe, wodne, pokarmowe, uprawowe).
Wykład 5. Znaczenie gospodarcze i przyrodnicze łąk i pastwisk. Racjonalne użytkowanie użytków zielonych (użytkowanie kośne, pastwiskowe i przemienne).
Wykład 6. Zadania, technika i technologia uprawy roli (zabiegi odwracające, zabiegi spulchniające i wyrównujące rolę, zabiegi ugniatające i kruszące. Zespoły uprawek (pożniwnych, przedsiewnych, przedzimowych, wiosennych i pielęgnacyjnych).
Wykład 7. Zasady siewu i pielęgnowania roślin (materiał siewny, termin, głębokość i gęstość siewu, sposoby i rodzaje siewu), chwasty, choroby i szkodniki – metody ich zwalczania).
Wykład 8. Zasady zbioru i przechowywania roślin (terminy i sposoby zbioru, przechowywanie owoców, warzyw i pozostałych płodów rolnych).
Wykład 9. Podstawy żywienia roślin, potrzeby pokarmowe i nawozowe roślin, nawożenie a środowisko, ważniejsze nawozy organiczne i mineralne.
Wykład 10. Podstawy zmianowania (przyrodnicze i agrotechniczne czynniki zmianowania oraz elementy zmianowania).
Wykład 11. Ogólne wiadomości o produkcji zwierzęcej, rozwój i stan pogłowia zwierząt w Polsce, typy użytkowe zwierząt.
Wykład 12. Klasyfikacja i charakterystyka pasz.
Wykład 13. Nowoczesne kierunki w gospodarce rolnej, systemy produkcji rolniczej (konwencjonalny, integrowany, ekologiczny i biodynamiczny oraz specjalny).
Wykład 14. Rolnictwo w EWG na terenach typowo rolniczych (Francja, Belgia, Holandia, Niemcy) i na terenach podgórskich (Szwajcaria, Austria).
Wykład 15. Repetytorium.