Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10043o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Technika cieplna i gospodarka energetycznaKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Zbigniew ZdrojewskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student powinien dysponować wiedzą z zakresu podstawowych obliczeń cieplnych z działów, jak wymienionych w Treści kształcenia. Kompetencje:
Znajomość podstaw cieplnych jest niezbędna dla prawidłowej eksploatacji urządzeń energetycznych takich jak: silniki spalinowe, wymienniki ciepła, suszarki, urządzenia grzewcze i chłodnicze, urządzenia w przetwórstwie pasz i żywności itd.Wymagania wstępne:
Fizyka, Matematyka.Treści kształcenia:
Prawa gazów doskonałych. I i II zasada termodynamiki. Energia układu, energia wewnętrzna, entalpia, entropia. Praca bezwzględna i techniczna. Przemiany i obiegi gazów. Para wodna i jej przemiany. Powietrze wilgotne. Spalanie, paliwa, kaloryczność, bilans energetyczny, straty. Przepływy płynów rzeczywistych, wykres Ancony. Wymiana ciepła, wymienniki. Podstawy termiczne pracy urządzeń chłodniczych. Podstawy suszarnictwa rolniczego, suszarki.Literatura:
1/ Skrypt AR we Wrocławiu pod redakcją E.Kamińskiego “Technika cieplna dla mechanizatorów rolnictwa “ Wrocław 1978. 2/ Pabis J. “ Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie “ PWRiL Warszawa 1983. 3/ Kaleta A., Wojdalski J. Technika i gospodarka cieplna w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Przykłady i zadania . SGGW Warszawa 2000.Metody oceny:
egzamin pisemny, kolokwia, kartkówki, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 %.Uwagi: