ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10179o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Marian Szarycz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zapoznaje się z podstawowymi urządzeniami stosowanymi podczas przetwarzania żywności.

Kompetencje: Student zna podstawowe urządzenia stosowane podczas przetwarzania żywności

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka biologia, chemia.

Treści kształcenia: Podstawowe zależności stosowane w suszarnictwie: wilgotność, zawartość wody, masa odparowanej wody. Wykres Ramzina-Moliera dla wilgotnego powietrza, Suszarki statyczne i przepływowe. Przepływy płynów. Przepływ laminarny i burzliwy, opory przepływów gazów i cieczy, opory lokalne. Podział, zastosowanie, wielkości charakterystyczne wentylatorów. Podział i zastosowanie pomp, wielkości charakterystyczne pomp, charakterystyka pomp wyporowych i wirowych, dobór pomp w sieci przepływowej. Podstawy czyszczenia i sortowania. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania materiałów ziarnistych i rozdrobnionych, zasada działania podział, dobór, obliczenia eksploatacyjne. Teoria rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające. Mieszalniki, mieszarki, zgniatarki. Wielkości charakterystyczne, moc, efektywność mieszania. Urządzenia do mycia i czyszczenia. Urządzenia filtracyjne. Rodzaje filtrów, wirówki filtracyjne, cechy eksploatacyjne urządzeń filtracyjnych. Urządzenia odpylające. Budowa i cechy eksploatacyjne, sprawność odpylania. Urządzenia transportowe. Rodzaje przenośników, cechy eksploatacyjne, dobór.

Literatura: 1. Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, warszawa 1983. 2. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Glaser R. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. 1995 3. Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. Politechnika Łódzka 1994 4. Aparatura przemysłu spożywczego. Chwiej M. PWN. Warszawa 1979

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie sprawdzianów.

Uwagi: