Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10179o12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczegoKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Marian SzaryczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zapoznaje się z podstawowymi urządzeniami stosowanymi podczas przetwarzania żywności.Kompetencje:
Student zna podstawowe urządzenia stosowane podczas przetwarzania żywnościWymagania wstępne:
matematyka, fizyka biologia, chemia.Treści kształcenia:
Podstawowe zależności stosowane w suszarnictwie: wilgotność, zawartość wody, masa odparowanej wody. Wykres Ramzina-Moliera dla wilgotnego powietrza, Suszarki statyczne i przepływowe. Przepływy płynów. Przepływ laminarny i burzliwy, opory przepływów gazów i cieczy, opory lokalne. Podział, zastosowanie, wielkości charakterystyczne wentylatorów. Podział i zastosowanie pomp, wielkości charakterystyczne pomp, charakterystyka pomp wyporowych i wirowych, dobór pomp w sieci przepływowej. Podstawy czyszczenia i sortowania. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania materiałów ziarnistych i rozdrobnionych, zasada działania podział, dobór, obliczenia eksploatacyjne. Teoria rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające. Mieszalniki, mieszarki, zgniatarki. Wielkości charakterystyczne, moc, efektywność mieszania. Urządzenia do mycia i czyszczenia. Urządzenia filtracyjne. Rodzaje filtrów, wirówki filtracyjne, cechy eksploatacyjne urządzeń filtracyjnych. Urządzenia odpylające. Budowa i cechy eksploatacyjne, sprawność odpylania. Urządzenia transportowe. Rodzaje przenośników, cechy eksploatacyjne, dobór.Literatura:
1. Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, warszawa 1983.
2. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Glaser R. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. 1995
3. Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. Politechnika Łódzka 1994
4. Aparatura przemysłu spożywczego. Chwiej M. PWN. Warszawa 1979
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie sprawdzianów.Uwagi: