ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10217f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Zarządzanie i logistyka w przedsiębiorstwie
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Zygmunt Owsiak
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu istoty oraz metod zarządzania produkcją i usługami, oraz z zakresu harmonogramowania produkcją rolniczą i zarządzania jakością w gospodarce żywnościowej. Student nabywa teoretyczne i empiryczne podstawy logistyki oraz potrafi dostrzec prawidłowości występujące w jej obrębie i rozumie zasady gospodarki materiałowej

Kompetencje: Umiejętność zastosowania założeń teoretycznych zarządzania i logistyki do funkcjonowania podmiotów gospodarczych, zastosowania systemów harmonogramowania do wybranej produkcji rolniczej. Umiejętność analizy zagrożeń podczas produkcji artykułów spożywczych oraz doboru odpowiedniego systemu logistycznego dla danego typu przedsiębiorstwa.

Wymagania wstępne: Matematyka, statystyka

Treści kształcenia: Zarządzanie produkcją, usługami, zdolnościami produkcyjnymi i harmonogramowanie produkcji rolniczej. Zasady zarządzania jakością w gospodarce żywnościowej. Pojęcie i znaczenie logistyki. Zasady sprawnego i efektywnego sterowania przepływami materiałów i wyrobów oraz logistyka w optymalizacji procesów gospodarczych. Procesy, łańcuchy, systemy, czynności i koszty logistyczne, Sterowanie przepływami materiałów i wyrobów. Zasady sporządzania analiz logistycznych procesów produkcyjnych. Badania operacyjne podczas rozwiązywania zagadnień transportowych

Literatura: Coyle J.J, Bardi E.J., Langley C.J. 2002. Zarządzanie logistyczne, PWE, Warszawa Gołembska E. 2006. Kompendium wiedzy o logistyce, PWN, Warszawa-Poznań Koźmiński A., Piotrowski W. 2002. Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa Kulińska E. 2009. Podstawy logistyki i zarządzania łańcuchem dostaw, PO, Opole Skowronek C., Sarjusz-Wolski Z. 2002. Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa

Metody oceny: Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%; na ocenę wpływa w 40% zaliczenie ćwiczeń, 20% praca projektowa i 40% egzamin testowy

Uwagi: Wykonanie projektu sieci logistycznej i projektu doboru asortymentu produkcji