Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10197o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Podstawy technologii żywnościKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr RegiecJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student ma teoretyczną wiedzę dotyczącą organizacji i struktury przemysłu spożywczego, surowców i operacji stosowanych w technologii żywności oraz metod utrwalania żywności. Zna schematy podstawowych procesów technologicznych stosowanych w przemysłach: owocowo-warzywnym, ziemniaczanym, piekarskim, cukrowniczym, piwowarskim i in.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu, student może pracować pod kierunkiem, na liniach technologicznych przemysłu spożywczego.Wymagania wstępne:
Matematyka, Fizyka, ChemiaTreści kształcenia:
Przemysł spożywczy w strukturze gospodarki żywnościowej. Skład chemiczny i wartość technologiczna podstawowych surowców. Jakość produktów spożywczych. Operacje mechaniczne, termiczne, dyfuzyjne i chemiczne w technologii żywności. Procesy biotechnologiczne. Utrwalanie żywności poprzez chłodzenie lub zamrażanie, ogrzewanie, odwadnianie oraz metodami chemicznymi. Schematy podstawowych procesów.Literatura:
1. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności, WNT 2000
2. Bednarski W.: Ogólna technologia żywności. ART Olsztyn 1996
Metody oceny:
Zaliczenie - minimalny zasób wiedzy 60 % do zaliczenia przedmiotu.Uwagi: