Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10213o12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Urządzenia chłodnicze i grzewczeKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr inż.. Zbigniew ZdrojewskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student zapoznaje się z podstawami ogrzewnictwa i chłodnictwa w odniesieniu do rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.Kompetencje:
Po ukończeniu zajęć z przedmiotu student powinien dysponować podstawową wiedzą z zakresu metod, sposobów, podstawowych obliczeń oraz urządzeń spotykanych w ogrzewnictwie i chłodnictwie, w zakresie stosowalności w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym.Wymagania wstępne:
Technika cieplna, fizyka, elektrotechnikaTreści kształcenia:
Paleniska, kotły parowe, wodne, kondensacyjne, wymienniki ciepła, węzeł cieplny, piece elektryczne, wentylacja, regulacja temperatury, kalkulacja kosztów ogrzewania, agregaty sprężarkowe, chłodnie i komory chłodnicze, armatura pomiarowo-regulacyjna, izolacje, teoria i bilanse energii, obliczenia przechowalni owoców i warzywLiteratura:
Ogrzewanie, wentylacja, klimatyzacja, Krygier K. i in., WSiP, Warszawa 1997. Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A,., Janusz P., wyd. SGGW Warszawa, 1998. Chłodnictwo i klimatyzacja, K.Gutkowski, WNT, 2003.Metody oceny:
kolokwium zaliczeniow, minimalny zasób wiedzy 60% Uwagi: