ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10184o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Maszyny do przetwórstwa mleka
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Józef Szlachta
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności odnośnie budowy, podstaw obliczeń oraz eksploatacji i użytkowania maszyn i urządzeń w stosowanych w przetwórstwie mleka. Potrafi dobrać maszyny i urządzenia w ciągi technologiczne stosowane w poszczególnych działach przetwórstwa mleka.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student posiada podstawową wiedzę odnośnie maszyn do przetwórstwa mleka w aspekcie zapewnienia wysokiej jego jakości. Ponadto student powinien mieć wiedzę w zakresie obsługi i użytkowania maszyn w zakładach mleczarskich.

Wymagania wstępne: Mechanizacja Produkcji Zwierzęcej, Termodynamika

Treści kształcenia: Organizacja odbioru mleka od dostawców do zakładów przetwórczych. Pompy i urządzenia transportowe. Zbiorniki na mleko. Chłodzenie i przechowywanie mleka świeżego. Metody schładzania i przechowywania mleka w stanie schłodzonym. Higiena mleka surowego. Źródła zakażeń mleka. Teoria procesu chłodzenia mleka. Pompy i urządzenia transportowe. Selekcja mleka w zakładzie mleczarskim badanie mleka zbiorczego w zakładzie mleczarskim.

Literatura: Mleczarstwo- zagadnienia wybrane. ST. Ziajka i inni. Wydawnictwo ART. Olsztyn. 1997 r. Zarys chemii i technologii mleczarstwa t.1 E. Pijanowski.: PWRil. Warszawa. 1984

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń oraz egzamin pisemny po 7 semestrze.

Uwagi: