Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10184o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Maszyny do przetwórstwa mlekaKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Józef SzlachtaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności odnośnie budowy, podstaw obliczeń oraz eksploatacji i użytkowania maszyn i urządzeń w stosowanych w przetwórstwie mleka. Potrafi dobrać maszyny i urządzenia w ciągi technologiczne stosowane w poszczególnych działach przetwórstwa mleka. Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student posiada podstawową wiedzę odnośnie maszyn do przetwórstwa mleka w aspekcie zapewnienia wysokiej jego jakości. Ponadto student powinien mieć wiedzę w zakresie obsługi i użytkowania maszyn w zakładach mleczarskich. Wymagania wstępne:
Mechanizacja Produkcji Zwierzęcej, TermodynamikaTreści kształcenia:
Organizacja odbioru mleka od dostawców do zakładów przetwórczych. Pompy i urządzenia transportowe. Zbiorniki na mleko. Chłodzenie i przechowywanie mleka świeżego. Metody schładzania i przechowywania mleka w stanie schłodzonym. Higiena mleka surowego. Źródła zakażeń mleka. Teoria procesu chłodzenia mleka. Pompy i urządzenia transportowe. Selekcja mleka w zakładzie mleczarskim badanie mleka zbiorczego w zakładzie mleczarskim.Literatura:
Mleczarstwo- zagadnienia wybrane. ST. Ziajka i inni. Wydawnictwo ART. Olsztyn. 1997 r. Zarys chemii i technologii mleczarstwa t.1 E. Pijanowski.: PWRil. Warszawa. 1984Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń oraz egzamin pisemny po 7 semestrze.Uwagi: