Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS20112f12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Technologia przetwórstwa rolno-spożywczegoKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Marta PasławskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student potrafi wymienić i objaśnić fizyczne, chemiczne i biologiczne aspekty technologii przetwórstwa rolno-spożywczego. Ma podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę w zakresie technologii przetwórstwa rolno-spożywczego.
Student potrafi zaproponować odpowiednią koncepcję technologii przetwórstwa rolno-spożywczego oraz opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego. Potrafi również dokonać analizy problemów wpływających na jakość tworzonych produktów oraz na zdrowie istot żywych i środowiska naturalnego.
Kompetencje:
Student ma świadomość samokształcenia w zakresie wykonywanego zawodu. Ma także świadomość odpowiedzialności działań inżyniera za jakość żywności i stan środowiska. Wymagania wstępne:
Chemia, biologia, części maszyn, teoria mechanizmów, technologia materiałowTreści kształcenia:
Zarys technologii produkcji zwierzęcej i roślinnej. Zmiany zachodzące w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w czasie przetwarzania i przechowywania. Działanie niską i wysoką temperaturą na produkty spożywcze. Utrwalanie żywności. Technologia fermentacji – gorzelnictwo, browarnictwo, winiarstwo oraz mleczne produkty fermentowane. Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie produkcji żywności. Prognozowanie mikrobiologiczne. Systemy zapewniania jakości w przetwórstwie żywności.Literatura:
1. Hajduk E.: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków 2010
2. Kołożyn-Krajewska D.: Higiena produkcji żywności, Wyd. SGGW, Warszawa 2003
3. Palich P., Ocieczek A.: Zarys technologii żywności i towaroznawstwa, WSG Gdynia 2004
4. Pijanowski E.i wsp.: Ogólna technologia żywności. WNT Warszawa 1990
5. Postolski J., Gruda Z. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa 1974
6. Sikorski Z. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności. WNT Warszawa 2002
7. Zinn M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego. Rzeszów 2008
Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń- kolokwium, egzamin pisemnyUwagi: