ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10182o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Maszyny do pakowania
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Aleksander Krzyś
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę dotyczącą materiałów opakowaniowych, technologii pakowania i maszyn do pakowania.

Kompetencje: Umiejętność doboru materiału opakowaniowego do produktu. Projektowanie opakowań. Projektowanie linii pakujących.

Wymagania wstępne: Brak

Treści kształcenia: Zagadnienia na temat: funkcji, klasyfikacji i doboru opakowań; metod utrwalania produktów spożywczych z uwzględnieniem sposobów ich pakowania; etykietowania, znakowania i kodowania opakowań; techniki i technologii pakowania towarów przemysłu rolno – spożywczego; kierunków rozwoju w dziedzinie opakowań artykułów żywnościowych; perspektyw rozwoju przemysłu opakowaniowego w Polsce.

Literatura: Czerniawski Bohdan, Michniewicz Jan „ Opakowania żywności” praca zbiorowa. Wydawca Agro Food Tech. Czeladź 1998. Miesięcznik „Opakowania”. Przewodnik multimedialny do ćwiczeń. Materiały do przedmiotu.

Metody oceny: Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%; na ocenę wpływa w 40% praca projektowa, 60% kolokwium

Uwagi: