ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10216o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Urządzenia w przetwórstwie owoców i warzyw
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Franciszek Molendowski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student zastosuje nowoczesne technologie w przetwórstwie owoców i warzyw, zna budowę i zasadę pracy maszyn przetwórczych, potrafi wykonać prawidłową regulację i obsługę maszyn stosowanych w przetwórstwie, nabył umiejętność planowania i realizacji prawidłowej eksploatacji i użytkowania maszyn w przetwórstwie owoców i warzyw.

Kompetencje: Potrafi ocenić przydatność poszczególnych rozwiązań maszyn przetwórczych do stosowania w procesach przetwarzania owoców i warzyw, ma kompetencje do użytkowania maszyn zgodnie z zaleceniami, przeprowadzenia prawidłowej obsługi i czynności kontrolnych maszyn i urządzeń przetwórczych.

Wymagania wstępne: Maszynoznastwo spożywcze

Treści kształcenia: Celem przedmiotu jest zdobycie przez studenta wiedzy na temat: nowoczesnych technologii i techniki stosowanych w pozyskaniu surowca do przetwórstwa oraz w przetwórstwie owoców i warzyw, uzyskanie umiejętności rozumienia zasad budowy, działaniem, regulacji, obsługi maszyn i urządzeń aktualnie stosowanych w przetwórstwie, zasad planowania optymalnej eksploatacji i użytkowania maszyn w przetwórstwie.

Literatura: Opracowania tematyki nauczania na CD

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze piątym na podstawie bieżących pisemnych kolokwiów i umiejętności przeprowadzania czynności obsługowych. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 65%.

Uwagi: