Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10216o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Urządzenia w przetwórstwie owoców i warzywKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Franciszek MolendowskiJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student zastosuje nowoczesne technologie w przetwórstwie owoców i warzyw, zna budowę i zasadę pracy maszyn przetwórczych, potrafi wykonać prawidłową regulację i obsługę maszyn stosowanych w przetwórstwie, nabył umiejętność planowania i realizacji prawidłowej eksploatacji i użytkowania maszyn w przetwórstwie owoców i warzyw.Kompetencje:
Potrafi ocenić przydatność poszczególnych rozwiązań maszyn przetwórczych do stosowania w procesach przetwarzania owoców i warzyw, ma kompetencje do użytkowania maszyn zgodnie z zaleceniami, przeprowadzenia prawidłowej obsługi i czynności kontrolnych maszyn i urządzeń przetwórczych.Wymagania wstępne:
Maszynoznastwo spożywczeTreści kształcenia:
Celem przedmiotu jest zdobycie przez studenta wiedzy na temat: nowoczesnych technologii i techniki stosowanych w pozyskaniu surowca do przetwórstwa oraz w przetwórstwie owoców i warzyw, uzyskanie umiejętności rozumienia zasad budowy, działaniem, regulacji, obsługi maszyn i urządzeń aktualnie stosowanych w przetwórstwie, zasad planowania optymalnej eksploatacji i użytkowania maszyn w przetwórstwie.Literatura:
Opracowania tematyki nauczania na CDMetody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze piątym na podstawie bieżących pisemnych kolokwiów i umiejętności przeprowadzania czynności obsługowych. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 65%.Uwagi: