Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10025o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
ŻYWIENIE ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWOKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stanisław KrzywieckiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zaliczeniu kursu student nabywa wiedzę z zakresu fizjologicznych podstaw żywienia zwierząt monogastrycznych i przeżuwających. Zna potrzeby pokarmowe zwierząt i sposoby bilansowania dawek pokarmowych dla poszczególnych gatunków oraz wartość pokarmową podstawowych pasz gospodarskich i pasz przemysłowych. Potrafi ocenić jakość tych pasz i wykorzystać je przy konstruowaniu różnych modeli żywieniowych. Zna metody konserwacji pasz. Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student jest przygotowany do pracy w przemyśle paszowym, w ośrodkach doradztwa żywienia zwierząt oraz w szkolnictwie.Wymagania wstępne:
Biochemia, fizjologia zwierząt, szczegółowa uprawa roślinTreści kształcenia:
Podstawowe składniki pokarmowe oraz ich przemiany u zwierząt monogastrycznych i przeżuwających Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wartość pokarmowa pasz objętościowych, treściwych i przemysłowych oraz ich wykorzystanie przy konstruowaniu różnych modeli żywieniowych. Metody konserwacji pasz. Literatura:
„Żywienie zwierząt i paszoznawstwo” praca zbiorowa pod red. D. Jamroz
„Animal nutrition” P. McDonald, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, Nowy Jork 1988Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń
Egzamin pisemny
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70 %Uwagi: