ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10025o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: ŻYWIENIE ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Stanisław Krzywiecki
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zaliczeniu kursu student nabywa wiedzę z zakresu fizjologicznych podstaw żywienia zwierząt monogastrycznych i przeżuwających. Zna potrzeby pokarmowe zwierząt i sposoby bilansowania dawek pokarmowych dla poszczególnych gatunków oraz wartość pokarmową podstawowych pasz gospodarskich i pasz przemysłowych. Potrafi ocenić jakość tych pasz i wykorzystać je przy konstruowaniu różnych modeli żywieniowych. Zna metody konserwacji pasz.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student jest przygotowany do pracy w przemyśle paszowym, w ośrodkach doradztwa żywienia zwierząt oraz w szkolnictwie.

Wymagania wstępne: Biochemia, fizjologia zwierząt, szczegółowa uprawa roślin

Treści kształcenia: Podstawowe składniki pokarmowe oraz ich przemiany u zwierząt monogastrycznych i przeżuwających Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wartość pokarmowa pasz objętościowych, treściwych i przemysłowych oraz ich wykorzystanie przy konstruowaniu różnych modeli żywieniowych. Metody konserwacji pasz.

Literatura: „Żywienie zwierząt i paszoznawstwo” praca zbiorowa pod red. D. Jamroz „Animal nutrition” P. McDonald, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, Nowy Jork 1988

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń Egzamin pisemny Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70 %

Uwagi: