Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10030o12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
FIZJOLOGIA ŻYWIENIA ZWIERZĄTKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Andrzej Wiliczkiewicz, prof. nadzw.Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student opanowuje podstawową wiedzę z zakresu fizjologii i biochemii żywienia, roli mikroorganizmów w funkcjach przewodu pokarmowego u przeżuwaczy i zwierząt monogastrycznych przy różnych kierunkach użytkowania, zwierząt w różnym wieku, stanie fizjologicznym i zdrowotnym.Kompetencje:
Ukończenie przedmiotu umożliwia pracę absolwenta w specjalistycznych laboratoriach, w szkolnictwie średnim i wyższym, w przemyśle paszowym, doradztwie z zakresu żywienia, prowadzeniu programów żywieniowych na różnego typu fermach hodowlanych, stadninach, fermach drobiu.Wymagania wstępne:
Żywienie zwierząt, fizjologia zwierzątTreści kształcenia:
Fizjologiczne i biochemiczne uwarunkowania żywienia zwierząt gospodarskich: Wykorzystanie białka, energii, składników mineralnych; Białko idealne dla drobiu i trzody chlewnej; Biodostępność składników mineralnych i witamin; Mechanizmy działania substancji antyżywieniowych i biologicznie czynnych; Żywienie krów (systemy tradycyjne, NEL, INRA), fizjologiczne uwarunkowania żywienia bydła opasowego i trzody chlewnej; Nowe systemy żywienia fazowego, ekologia; Bilansowanie receptur pokarmowych i premiksów. Komponowanie różnych wariantów żywienia zwierząt w warunkach praktycznych; Metody poprawy dostępności składników pokarmowych z pasz.Literatura:
Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo, pod red. Prof. Jamroz D. Tom 1, 2, 3, Wyd. PWN 2001
KirchgessnerEd. M., Animal Nutrition, Verlag Union Agrar, Frankfurt,1997
McDonald P. i wsp., Animal Nutrition, Longmann Scientific and Technical, New York,1995Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń
Egzamin pisemny oraz uzupełnienie w egzaminie ustnym
Zasób wiedzy do zaliczenia – 70 %Uwagi: